Jongeren: Stop vlees- en vliegreclames

Stop met reclames voor vervuilende spullen, voeding en reizen. Help landen er weer bovenop na een oorlog. En leer kinderen op school hoe ze moeten omgaan met geld. Dat zijn enkele adviezen uit het UNICEF-Jongerenadvies dat verscheen op Jongeren Prinsjesdag, maandag 18 september.

Via sociale media vroeg UNICEF jongeren om hun ideeën te delen over hoe hun ideale wereld er na corona uit moet zien. Uit die reacties kwam een top drie van thema's naar voren die jongeren belangrijk vinden: klimaatverandering, oorlogen in de wereld en armoede.

Een stop op reclames voor vervuilende spullen, voeding en reizen noemen de jongeren als een van de oplossingen tegen klimaatverandering. Maak daarnaast inzichtelijk wat de invloed is van vlees eten en reizen per vliegtuig op het klimaat. Zorg ervoor dat mensen minder spullen en verpakkingen gebruiken. En maak het openbaar vervoer goedkoper zodat het de standaard manier van reizen wordt.

Wat betreft oorlogen geven de jongeren ook meerdere adviezen. Help landen na een oorlog of conflict met de wederopbouw. Zorg er daarnaast voor dat oorlogsvluchtelingen zich gezien voelen. Bijvoorbeeld door hen te koppelen aan personen die zich kunnen verplaatsen in hun trauma en situatie. En zoek als land de samenwerking op met andere landen om de vrede en de opvang van vluchtelingen goed te regelen.

Om jongeren te behoeden voor armoede is het belangrijk dat zij op school leren hoe ze met geld moeten omgaan. Ook vinden de ondervraagde jongeren het belangrijk om buitenschoolse activiteiten gratis beschikbaar te maken, zodat iedereen kan meedoen.

Bron: UNICEF

Meer informatie

Bericht en advies UNICEF

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Lees ook