Jongeren bezorgd over klimaat en toekomst

Klimaatverandering is een ongekend groot probleem en wordt veroorzaakt door de mens. Dat staat in het IPCC-klimaatrapport dat begin augustus verscheen. Ook jongeren zien de berichtgeving over klimaatverandering. Ze maken zich grote zorgen om klimaatverandering en wat dit betekent voor hun toekomst.

De overstromingen in Noord-Europa en bosbranden in Zuid-Europa beheersten het nieuws de afgelopen weken. Begin augustus verscheen een nieuw rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Hierin staat dat het klimaat door menselijk toedoen ongekend snel verandert. Wat doet dit nieuws met jongeren? Hoe zien zij hun toekomst?

Jongeren hebben grote zorgen over de toekomst van onze planeet. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat bijna 70 procent van de jongeren onder de 18 jaar klimaatverandering als een zorgelijke ontwikkeling ziet. Ze maken zich meer zorgen dan hun ouders en grootouders. Kort voor het verschijnen van het rapport eisten jongeren, verenigd in de Jonge Klimaatbeweging, in een brief aan de Tweede Kamer meer actie van de politiek om de doelen tegen klimaatverandering te halen.

'Het nieuws over de overstromingen en bosbranden en de relatie die wetenschappers leggen met klimaatverandering, maakt het probleem voor kinderen en jongeren steeds concreter', zegt Tom van Yperen, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Veel van hen ervaren dit als een serieuze bedreiging. Het is belangrijk dat volwassenen zich hiervan bewust zijn en zich inspannen om jongeren perspectief te bieden op een veilige leefwereld.'

Bron: IPCC

Lees ook