Jongere ervaart meeste stress door school

25 procent van de Nederlandse jongeren van 10 tot 18 jaar ervaart de meeste stress door school. Dat blijkt uit het UNICEF-rapport Geluk onder Druk, waarvoor het Trimbos-Instituut samen met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander onderzoek heeft gedaan.

Jongeren hebben op school last van prestatiedruk, te veel huiswerk en te veel toetsen. Ruim 33 procent voelt druk om te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of van anderen. 10 procent zegt onvoldoende vrije tijd te hebben.

Ondanks de stress die zij door school ervaren, zijn de meeste Nederlandse jongeren gelukkig. Zo maakt minder dan 10 procent zich zorgen over de toekomst en heeft de meerderheid een sterk gevoel van eigenwaarde.

Volgens de ondervraagde jongeren zijn onder meer voldoende vrije tijd, veel sporten en beweging en een goede persoonlijke ontwikkeling nodig om met moeilijke situaties om te gaan. Daarnaast kan meer steun van leerkrachten hen helpen de schooldruk te verlagen en mentaal gezond te blijven.

'Het is belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen zijn onder alle omstandigheden, op school, thuis en ook daarbuiten', zegt Johan Kruip van het NJi. 'De jongeren uit het onderzoek zeggen meer steun van leerkrachten nodig te hebben. Maar ook de steun van mensen buiten school, zoals een sportcoach, opa en oma of vrienden, zorgt ervoor dat jongeren lekker in hun vel zitten. Die mix van verschillende mensen is belangrijk. Bij vrienden haalt de jongere bijvoorbeeld iets anders dan bij een leerkracht of een sportcoach. Deze diversiteit in de omgeving draagt bij aan een goede mentale gezondheid van jongeren.'

Bron: UNICEF

Lees ook