Jonge vrouw vaak slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

52 procent van de jonge vrouwen zegt recent slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het WODC.

Een op de acht Nederlanders van 16 jaar of ouder zegt in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Bij de meeste slachtoffers ging het om seksuele intimidatie, bijvoorbeeld seksueel kwetsende opmerkingen. 6 procent had te maken met online seksuele intimidatie zoals het verspreiden van naaktfoto's of seksfilmpjes via internet. 4 procent was slachtoffer van fysiek seksueel geweld, zoals ongewenst aangeraakt worden op een seksuele manier.

Van de 18- tot 24-jarige vrouwen is 52 procent in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geweest. Bij meisjes van 16 tot 18 jaar is dat 46 procent. Van de jongens en mannen in die leeftijdsgroepen is 15 procent slachtoffer geweest.

De cijfers zijn afkomstig uit de Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022. Aan deze internetenquĂȘte deden ruim 24 duizend mensen van 16 jaar of ouder mee.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Bericht CBSPrevalentiemonitor