Jonge mannen hebben vaker betaald werk

Voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2003 zijn er meer jonge mannen aan het werk dan jonge vrouwen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aan het eind van 2022 had 77,4 procent van de mannen tussen 15 en 25 jaar werk, tegenover 75,2 procent van de vrouwen met die leeftijd. Dat meer jonge mannen dan jonge vrouwen betaald werk hebben, kwam nog niet eerder voor sinds de metingen begonnen, meldt het CBS.

Coronacrisis

De coronacrisis zorgde voor een flinke dip in de arbeidsdeelname van jongeren. In mei 2020, twee maanden na het begin van de coronacrisis, werkte 63,8 procent van de jonge mannen en 70,2 procent van de jonge vrouwen. In de afgelopen twee jaar is de arbeidsdeelname van jongeren dus snel hersteld.

Onderwijs naast werk

De meeste werkende jongeren tussen 15 en 25 jaar volgen daarnaast nog onderwijs. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat schoolgaande en studerende jongeren vaker betaald werk hebben dan voor de coronacrisis. Dit geldt in het bijzonder voor jonge mannen. Veel jongeren hebben een baan in de horeca. Jonge mannen vinden steeds vaker werk in de technische sector en ICT, bijvoorbeeld als software-ontwikkelaar.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Bericht CBS