Jeugdbescherming stopt landelijk overleg

Jeugdbeschermingsorganisaties sluiten vanwege de hoge werkdruk tot eind 2022 niet meer aan bij overleggen met de overheid. De bijeenkomsten kosten volgens hen te veel tijd. Dat schrijven ze in een brief aan ministeries en inspecties.

Tot eind 2022 werken jeugdbeschermers niet mee aan onderzoeken, overleggen en bijeenkomsten van de overheid en andere landelijke partijen. Ook werken ze niet mee aan werkbezoeken van ministeries. De jeugdbeschermingsorganisaties stellen dat deze trajecten te veel tijd van hun medewerkers kosten en dat zij deze tijd beter aan andere zaken kunnen besteden. Ze zullen nog wel aanhaken bij noodzakelijke overleggen over bijvoorbeeld het verlagen van de werkdruk in de jeugdbescherming en de toeslagenaffaire.

Hoge werkdruk

De organisaties schrijven in de brief dat de problemen in de jeugdbescherming het afgelopen jaar niet minder zijn geworden. De situatie moet volgens hen dringend veranderen. De hoge werkdruk leidt ertoe dat veel jeugdbeschermers hun werk niet op een veilige manier uitvoeren.

Stakingen

Vakbond FNV wil dat er zo snel mogelijk 5.000 jeugdbeschermers bijkomen. De vakbond eist dat het kabinet daarvoor de portemonnee trekt en heeft stakingen uitgeroepen. Deze stakingen vinden al plaats sinds 10 oktober, toen werknemers in de jeugdbescherming hun bureaudiensten deels schrapten en het aantal huisbezoeken werd teruggebracht. Het stoppen van landelijk overleg komt daar nu bij.

Bron: Jeugdzorg Nederland

Bericht Jeugdzorg NederlandBrief van jeugdbeschermingsorganisaties