Jeugdbeschermers staken tegen werkdruk

Uit onvrede met de te hoge werkdruk staken sinds 10 oktober jeugdbeschermers in het hele land. De acties zijn begonnen met het deels schrappen van bureaudiensten. Het plan is om vanaf 24 oktober te stoppen met de bureaudiensten en vanaf 7 november het aantal huisbezoeken te verminderen.

De acties komen nadat een ultimatum van de FNV aan minister Franc Weerwind van Justitie en Veiligheid verstreek, waarin de bond eiste dat er structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken. De minister kondigde wel maatregelen aan voor ondersteuning van de jeugdzorgsector, maar die zijn volgens de FNV onvoldoende. Uit een stemming onder de FNV-leden blijkt dat 94 procent het daarmee eens is. 97 procent is bereid om actie te voeren en 95 procent wil dat langdurig doen als het nodig is.

Volgens de FNV staan jeugdbeschermers momenteel gemiddeld achttien gezinnen bij. Dat is twee keer zoveel als de acht of negen gezinnen die zij verantwoord vinden. FNV wil dat er 5.000 jeugdbeschermers bijkomen. Dat lukt alleen als werken in de jeugdbescherming aantrekkelijker wordt. FNV eist daarom een landelijke caseloadnorm en geld van het kabinet voor de werving van extra personeel.

Bron: FNV; RTL Nieuws

Bericht FNVBericht RTL Nieuws