Intensieve therapie geschikt voor jongeren met PTSS

Een korte, intensieve therapie is geschikt voor volwassenen en jongeren met een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS) of met PTSS in combinatie met andere psychische problemen. Dat concludeert Lotte Hendriks uit onderzoek waarop zij op 8 november promoveert aan de Radboud Universiteit.

Hendriks onderzocht het resultaat van een intensieve traumabehandeling bij 73 volwassenen die al eerder waren behandeld, maar zonder succes. De traumabehandeling bestond uit een intensieve week met 24 uur aan exposuretechnieken, waarbij de patiënt zich blootstelt aan traumatische herinneringen. Daarna volgden vier nabehandelingssessies verdeeld over vier weken. Bij zeven op de tien patiënten verminderden de PTSS-symptomen, wat na zes maanden nog standhield.

Hendriks wilde weten of deze intensieve behandeling ook geschikt is voor jongeren met complexe PTSS in combinatie met andere psychische stoornissen. Ze onderzocht het effect bij tien jongeren. Al na de eerste behandelweek verminderden de PTSS-symptomen. Een half jaar na de behandeling voldeden acht jongeren niet meer aan de criteria voor de diagnose PTSS. Ook de andere psychische klachten waren afgenomen.

Een snelle afname van symptomen kan voorkomen dat PTSS-klachten van jongeren chronisch worden, stelt Hendriks. Daarom vindt ze het belangrijk dat therapeuten en jeugdhulpprofessionals kinderen en jongeren vragen naar mogelijke traumatische ervaringen. Om hulpverleners daarbij te helpen heeft Hendriks samen met de jongeren uit de studie een website ontwikkeld, Rakevragen.nu.

Bron: Radboud Universiteit