Inspecties: Zorgen om dagprogramma in JJI’s

De vier toezichthoudende inspecties maken zich grote zorgen over het inkorten van activiteitenprogramma's voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen (JJI's). In een brief aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming schrijven de inspecties dat er een snelle oplossing moet komen.

Activiteitenprogramma's in JJI's moeten jongeren helpen bij hun terugkeer in de maatschappij. Recent hebben diverse JJI's hun activiteitenprogramma's moeten inkorten als gevolg van het personeelstekort.

Wanneer er minder activiteiten zijn, moeten jongeren soms een vaste avond per week op hun kamer verblijven. Het versoberde dagprogramma betekent bovendien dat ze minder uren onderwijs krijgen. Daarnaast komt het vaak voor dat jongeren door het personeelstekort een groot deel van de dag op hun kamer verblijven en daar bijvoorbeeld ook eten.

Volgens de vier toezichthoudende inspecties beperken al deze versoberingen de jongeren ernstig in hun resocialisatie. Ook verhogen ze de werkdruk en gezondheidsrisico's voor het personeel.

De inspecties uitten al eerder hun zorgen over het personeelstekort. Hoewel het personeel en het management in de JJI's hun uiterste best doen om oplossingen te vinden en er sindsdien ingezet is op verbetermaatregelen, heeft dit nog onvoldoende effect, stellen de inspecties in hun brief.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Meer informatie

Bericht Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Lees ook