IJslands model gaat verder als OKO

Het IJslandse preventiemodel in Nederland gaat met tien nieuwe gemeenten verder onder de nieuwe naam Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Dat gebeurt na een succesvolle pilot van 2018 tot 2021 in zes Nederlandse gemeenten. De zes pilotgemeenten zetten het werken volgens de IJslandse werkwijze ook voort.

Met de nieuwe naam Opgroeien in een Kansrijke Omgeving benadrukken de initiatiefnemers het doel van de aanpak: dat alle jongeren in Nederland kunnen opgroeien in een kansrijke omgeving, waar aandacht is voor welbevinden en het voorkomen van middelengebruik. De basis voor de aanpak is nog steeds het IJslandse preventiemodel, maar wel toegespitst op de Nederlandse situatie aan de hand van de lessen uit de pilot. OKO bouwt voort op de ervaring die in de afgelopen jaren is opgedaan.

Zes Nederlandse gemeenten hebben in een pilottraject van 2018 tot 2021 het IJslandse preventiemodel geïmplementeerd, ondersteund door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. In de pilot is nauw samengewerkt met Planet Youth, de grondlegger van het IJslandse preventiemodel. Dankzij Planet Youth is veel geleerd over de successen in IJsland en hoe we daar in Nederland aan kunnen werken.

Tien nieuwe gemeenten

Een groep van tien nieuwe gemeenten gaat vanaf januari 2022 vier jaar aan de slag met het implementatietraject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. De nieuwe gemeenten zijn Altena, Dinkelland-Tubbergen, Ede, Goeree-Overflakkee, Horst aan de Maas, Maastricht, Nijkerk, Oldambt, Schouwen-Duiveland en Vijfheerenlanden.

De zes pilotgemeenten zetten het werken volgens het IJslandse model ook voort. De zes pilotgemeenten zijn Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk.

In dit implementatietraject ondersteunt het Trimbos-instituut gemeenten bij het werken aan een gezonde en kansrijke omgeving voor de jeugd, gebaseerd op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel. Het Nederlands Jeugdinstituut draagt vanuit zijn expertise over opvoeden en opgroeien bij aan het traject.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Opgroeien in een Kansrijke Omgeving, dan blijf je op de hoogte.

Ik schrijf me in

Meer informatie

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)Het IJslandse preventiemodelPlanet Youth

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)