Hoe kun je goed monitoren? Een stappenplan voor beleidsmakers

Wil je een scherper beeld van hoe het gaat met de jeugd in jouw gemeente of regio? Monitoren helpt je daarbij. Door te monitoren leer je van cijfers en verhalen en kun je beleid verbeteren. Het stappenplan 'Hoe kan ik goed monitoren?' helpt bij de opzet, ontwikkeling en benutting van monitoring.

De tool 'Hoe kan ik goed monitoren? Een stappenplan' is een praktisch hulpmiddel voor beleidsmakers en -medewerkers van gemeenten, samenwerkingsverbanden en andere partijen in onderwijs, sociaal domein en zorg. Door op de juiste manier te monitoren kun je samen een beter beeld krijgen van hoe het ervoor staat met 'jullie' jeugd, beter zien of je je ambities realiseert, en waar nodig beleid bijsturen.

Hannes van de Ven, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut en betrokken bij de ontwikkeling: 'Monitoren is geen doel op zichzelf. Het gaat juist om de leerbeweging die ontstaat om monitoring heen. Oftewel: samen lerend doen wat werkt. Met dit stappenplan willen we dit proces van leren en verbeteren helpen.'

Welke keuzes maak je?

Van de Ven: 'Het opzetten van een monitor behelst veel meer dan wat mensen vaak van tevoren denken. Met dit stappenplan geven we een overzicht van de belangrijkste overwegingen en acties om tot goed monitoren te komen. Dan gaat het onder meer over keuzes die je maakt bij het opstarten en overwegingen zoals: welke data ga je verzamelen? Gebruik je wel of geen persoonsgegevens? En hoe ga je doorontwikkelen?'

Naar het stappenplan

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)