Het huis uit gaan wordt moeilijker

De laatste jaren is het moeilijk voor jongeren en jongvolwassenen om het ouderlijk huis te verlaten. Tussen 2021 en 2023 slaagde 45 procent van de 18- tot 35-jarigen die zelfstandig wilden wonen daarin. Tussen 2015 en 2017 was dat nog 51 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In het Woononderzoek Nederland vraagt het CBS aan ruim zestigduizend mensen vanaf 18 jaar of zij binnen twee jaar willen verhuizen. Twee jaar later volgt de vraag of dat gelukt is.

Thuiswonende jongeren die voor hun studie of werk willen uitvliegen, slagen daar vaker in dan degenen die uit huis willen om zelfstandig te wonen. Ook jongeren die willen samenwonen lukt het vaker om te verhuizen.

Voorkeur voor koopwoning

Steeds meer thuiswonende jongeren willen vanuit het ouderlijk huis verhuizen naar een koopwoning. Dat gold in 2021 voor 46 procent van de jongeren. In 2015 was dat een derde. Het wordt echter steeds moeilijker om die wens te realiseren.

Thuiswonende jongeren die een gedeelde woning zochten, zoals een kamer in een studentenhuis, slaagden daar vaker in dan degenen die wilden verhuizen naar een eengezinswoning of een appartement. Ook jongeren met een betaalde baan hadden meer kans om een woning te vinden.

Voor jongeren in de Randstad is het moeilijker om zelfstandig te gaan wonen dan voor jongeren buiten de Randstad. Vooral aan de randen van het land lukt het relatief vaak om een woning te vinden.

Belangrijke stap

'Zelfstandig wonen is een belangrijke stap voor jongeren', zegt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Ze leren voor zichzelf te zorgen en ontwikkelen hun identiteit. Emotioneel en financieel maken ze zich los van hun ouders. Als je toe bent aan dat zelfstandige leven, maar je bent gedwongen om bij je ouders te blijven wonen, is dat frustrerend. Ook al heb je het op zich best naar je zin bij je ouders. Jongvolwassenen die eigenlijk willen samenwonen of een kind willen, stellen dat uit. Zo komt hun ontwikkeling én hun leven op pauze te staan.'

Bericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.