Grotere rol vaders blijft ook na corona

De toegenomen rol van vaders in de zorg voor hun kinderen tijdens de coronapandemie is blijvend. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Vaders zijn aan het begin van de coronapandemie relatief meer gaan zorgen voor hun kinderen. De onderzoekers zagen in april 2022, tegen het eind van de coronapandemie, dat een deel van de vaders nog steeds meer zorgt voor de kinderen dan voor corona.

De studie laat verder zien dat de pandemie niet tot een algehele verslechtering of verbetering van genderverschillen leidde. Als er al wel verschillen waren tussen mannen en vrouwen, dan was dat vooral wat betreft de werkplek en de verdeling van kinderopvang. Zo werkten aan het begin van elke lockdown mannen minder vaak volledig vanuit huis dan vrouwen.

Vrouwen en mannen vonden het over het algemeen even makkelijk om tijdens de pandemie werk en zorg te combineren. Aan het begin van de eerste en tweede lockdown en aan het eind van de pandemie was er wel een klein verschil: toen hadden vooral moeders meer moeite met de combinatie werk en zorg. 

Meer informatie

Bericht Universiteit van UtrechtGender inequality in work location, childcare and work-life balance: Phase-specific differences throughout the COVID-19 pandemic

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.