Geen zicht op jongens in prostitutie

Minderjarige jongens die seks hebben tegen betaling blijven buiten beeld bij hulpverlening en politie. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en hulpverleningsorganisatie Lumens.

Het aantal mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting dat bij officiële instanties in beeld is, ligt veel lager dan het daadwerkelijke aantal slachtoffers. In vijf jaar kwamen bij de officiële instanties slechts 45 jongens in beeld, maar volgens hulpverleners en slachtoffers zijn het er in werkelijkheid veel meer.

Uit het onderzoek blijkt dat er veel vraag is naar betaalde seks met minderjarige jongens, ook al is dit in Nederland strafbaar. De jongens die slachtoffer worden van uitbuiting zijn gemiddeld 15 jaar oud als zij voor het eerst seks hebben tegen betaling. Doordat zij vaak buiten beeld blijven, krijgen zij nauwelijks bescherming of hulp. En omdat de politie niet op de hoogte is, worden daders niet opgespoord.

De drempel om te vragen om hulp ligt voor jongens vaak hoger dan voor meisjes. Dat is het gevolg van heersende taboes rondom homoseksualiteit en slachtofferschap bij mannen. Het verborgen karakter van jongensprostitutie bemoeilijkt het signaleren van slachtoffers en daders. De onderzoekers pleiten daarom voor meer toezicht op de online en fysieke plekken waar daders en minderjarige slachtoffers met elkaar in contact komen.

Bron: CKM en Lumens

Meer informatie

Bericht CKMRapport 'Discretie te allen tijde. Een onderzoek naar jongensslachtoffers binnen de prostitutie in Nederland'

Lees ook