Economie zorgt voor uitstel kinderwens

De economische situatie van inwoners van rijke landen speelt een belangrijke rol bij de beslissing om een eerste kind te krijgen. Vergeleken bij andere economische kenmerken speelt vooral het inkomen een rol. Dat concludeert Daniel van Wijk uit onderzoek waarop hij op 25 september promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Over het algemeen willen mannen en vrouwen in samenlevingen met weinig kinderen eerst een goede financiële basis hebben voordat ze ouders worden. Ze stellen de beslissing om ouder te worden uit als ze zich zorgen maken over hun financiën. Maar dit verschilt per persoon en groep, en het hangt af van de economische situatie op dat moment.

Van Wijk ontdekte dat inkomen een grotere rol speelt dan andere economische kenmerken, zoals zorgen over de toekomst. Een goed inkomen hebben is erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen in landen waar weinig kinderen worden geboren. Ook het hebben van werk heeft invloed. Mannen en vrouwen met een vast contract besluiten sneller te proberen een kind te krijgen.

Uitdagingen jongvolwassenen

Jongvolwassenen hebben te maken met financiële uitdagingen, zoals lage inkomens, onzekere banen, hoge studieleningen, dure huizen en stijgende prijzen. Dit zorgt voor een spanning tussen wat ze willen bereiken voordat ze een gezin stichten en wat ze zich daadwerkelijk kunnen veroorloven. Daardoor blijft het aantal kinderen dat in rijke landen wordt geboren laag en zal het waarschijnlijk niet snel toenemen.

Beleid kan helpen

De onderzoeksresultaten geven belangrijke aanknopingspunten voor beleid. Zo kan beleid gericht op het verbeteren van de economische situatie van jongvolwassenen mogelijk helpen een eventuele kinderwens te vervullen. Ook beleidsmaatregelen die de kosten van het krijgen en opvoeden van kinderen verlagen, kunnen helpen. Bijvoorbeeld het goedkoper en toegankelijker maken van de kinderopvang.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

Bericht Rijksuniversiteit GroningenProefschrift Daniel van Wijk: From Prosperity to Parenthood

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Lees ook