E-magazine helpt bij benutten ervaring jongeren

Uit onderzoek en gesprekken met jongeren, professionals en beleidsmakers blijkt dat de inzet van ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie in de jeugdzorg en jeugd-ggz verbeterd kan worden. Maar veel bestuurders, zorgprofessionals en beleidsmakers zien door de bomen het bos niet meer. Waar begin je? En hoe zorg je voor betekenisvolle participatie? Het e-magazine Listen Up geeft daar antwoord op.

Omslag Listen Up

Het e-magazine geeft het woord aan jongeren en ervaringsprofessionals zelf. Zij praten over samenwerken met gemeenten, het inzetten van ervaringsdeskundigheid en over jongerenraden in de jeugdzorg. Ook delen zij hun geleerde lessen én de valkuilen waar je als bestuurder, zorgprofessional of beleidsmaker op moet letten. Elk interview is aangevuld met een reflectie van ervaringsprofessional Mannus Boote. 

Behalve ervaringsverhalen staat het magazine vol met handige tools, informatiebronnen, expertorganisaties en best practices. Hier kun je als lezer meteen en concreet mee aan de slag.

Belang ervaringsdeskundigheid

'Door ervaringsdeskundige jongeren te horen, serieus te nemen en te benutten sluit je beter aan bij wat zij nodig hebben', vertelt Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Hierdoor verbeter je de kwaliteit van hulp en beleid in de organisatie én het heeft directe meerwaarde voor de jongeren zelf. In dit magazine krijgt de lezer tips van degenen die het beste weten wat werkt: de ervaringsdeskundige jongeren. Dat maakt dit e-magazine een inspirerend document en verplichte kost voor iedereen die werkt in een gemeente of jeugdhulpinstelling.'

Oorsprong e-magazine

Van 14 tot en met 20 juni 2021 vond de Week van Jongerenparticipatie en Ervaringsdeskundigheid in de Jeugdzorg plaats. Jongeren, zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers wisselden tijdens deze week veel kennis en ervaringen uit. Maar er zijn nog veel meer mensen die stappen willen zetten met de inzet van ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie. Dit e-magazine helpt daarbij.

Samenwerkende partijen

Dit e-magazine is ontstaan vanuit de behoeften van diverse organisaties. Het NJR, het Nederlands Jeugdinstituut, Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakten, natuurlijk samen met ervaringsdeskundige jongeren, dit e-magazine.

Lees het e-magazine Listen Up

Meer informatie

Rapport Gelijkwaardig, eigen en wijsNJi-pagina's over ervaringskennis en jeugdparticipatie

Lees ook

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)