Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt 8,9 miljoen euro uit voor de inzet van gemeentelijke zorgadviseurs. Deze 'arrangeurs' kunnen mensen helpen bij het vinden van de meest passende zorg.
De zorg is opgebouwd uit verschillende domeinen. Daardoor moeten mensen de ene keer hulp aanvragen via de gemeente en de andere keer via de zorgverzekeraar. Om mensen beter te helpen en te voorkomen dat ze gebruik moeten maken van de Wet langdurige zorg (Wlz) kan een arrangeur soelaas bieden. Deze gaat naast de cliënt staan, geeft advies en gaat op zoek naar de beste zorg voor een cliënt in beide domeinen.
Proef in gemeenten
Uit een proef met drie gemeenten bleek dat door de inzet van arrangeurs cliënten inderdaad beter geholpen werden en minder mensen in de Wlz terecht kwamen. Het geld van het ministerie is bedoeld voor andere gemeenten die ook een arrangeur willen. Gemeenten mogen ook met andere voorstellen komen om te voorkomen dat mensen gebruik moeten maken van de Wlz.
Versnipperd zorglandschap
Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut noemt het effect voor de direct betrokkenen waardevol, maar vraagt zich af of een arrangeur een duurzame oplossing is. 'Het zorglandschap is behoorlijk versnipperd en er bestaan al verbinders, zoals huisartsen, wijkteams, zorgmakelaars en cliëntondersteuners. Met een arrangeur voeg je tijdelijk nog een verbinder toe, maar pak je niet het probleem van versnippering aan. Het zou mooi zijn als gemeenten deze tijdelijke middelen ook benutten om nog beter samen te werken met partners in de zorg en het sociaal domein.'
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport