20 procent jongeren heeft geldzorgen

Een op de vijf Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar zegt thuis te maken te hebben met geldzorgen. Dit kan leiden tot stress, boosheid en verdriet. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim duizend Nederlandse jongeren.

Zes op de tien jongeren maken zich zorgen over de stijgende prijzen in het afgelopen jaar. Een op de vijf jongeren ervaart thuis ook daadwerkelijk geldzorgen. In de peiling van UNICEF laten jongeren weten dat deze geldzorgen thuis ook voor henzelf concrete gevolgen hebben. Ze voelen zich vaak boos, gestrest of verdrietig. Ook schamen ze zich voor de geldzorgen thuis en kunnen ze vanwege de kosten thuis soms geen vrienden meer uitnodigen.

Praten over geldzorgen

57 procent van de jongeren die thuis geldzorgen ervaren, bespreekt dit met hun ouders. Een kwart van hen praat er met niemand over. Dit kan volgens UNICEF negatieve gevolgen hebben voor hun mentale welzijn. UNICEF pleit ervoor om er met jongeren over te praten, zodat ze kunnen vertellen wat zij nodig hebben. Ouders kunnen vervolgens samen met professionals kijken wat de mogelijkheden zijn om kinderen en jongeren in zo'n situatie te ondersteunen.

Aanpak van geldproblemen

UNICEF roept landelijke en lokale overheden op om kinderen en jongeren centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede. Op die manier kunnen kinderen en jongeren ondanks geldzorgen volwaardig blijven meedoen in de samenleving, stelt UNICEF.

Bron: UNICEF Nederland

Bericht UNICEF Nederland