Veelgestelde vragen van ouders over middelen en verslaving

Nieuwe dingen uitproberen hoort bij de puberteit. Sommige jongeren experimenteren met roken, alcohol of drugs. Dat brengt altijd risico's met zich mee. Als ouder is het belangrijk om hierover te blijven praten met je kind, en je kind te ondersteunen. Op deze pagina lees je hoe je dat doet en waar je meer te weten kunt komen over middelengebruik en opvoeding.

Wat is middelenmisbruik?

Middelenmisbruik gaat over het te veel gebruiken van alcohol, nicotine of drugs. Middelengebruik komt altijd met risico's. Het is niet goed voor je hersenen en je lijf. Het kan zijn dat je kind door het gebruik van middelen minder goed kan presteren op school of op het werk. Of er zelfs aan verslaafd raakt.

Hoe praat ik met mijn kind over middelengebruik?

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen nicotine, alcohol of drugs kopen en niemand mag het aan hen verkopen. Door niet te roken en te drinken onder de 18 jaar kunnen kinderen zich beter ontwikkelen. Maar ook vanaf 18 jaar wordt het vanwege de risico's nog steeds afgeraden om deze middelen te gebruiken.

Hoewel het soms kan voelen alsof je kind niets hoort van wat je zegt, ben je als ouder nog steeds belangrijk. In het onderstaande filmpje van het Trimbos-instituut zie je wat je als ouder kunt doen als jouw kind middelen gebruikt.  Op de pagina Opvoedtips voor ouders van pubers staat meer informatie over de onderwerpen die in het filmpje voorkomen.

Videobeschrijving

In gesprek met je kind over alcohol, drugs en tabak.

Waar kan ik vragen over middelengebruik en opvoeding stellen?

Het Trimbos-instituut heeft verschillende websites waar ze veelgestelde vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Op de website Helder Opvoeden staan veel tips en informatie over de opvoeding en middelengebruik en verslaving.

Daarnaast zijn er verschillende websites waar informatie voor ouders over de verschillende middelen staat:

Kun je het antwoord op je vraag daar niet vinden? Op de genoemde websites staat onderaan een blokje 'Contact'. Daar kun je terecht met je vragen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren