Veelgestelde vragen van jongeren over middelengebruik en verslaving

Nieuwe dingen uitproberen hoort bij de puberteit. Sommige jongeren experimenteren met roken, alcohol of drugs. Dat brengt altijd risico's met zich mee. Op deze pagina vind je waar je antwoorden kunt vinden op veelgestelde vragen over middelengebruik en verslaving. 

Mag ik tabak, alcohol of drugs gebruiken?

Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen tabak, alcohol of drugs kopen en niemand mag het aan jou verkopen. Je hersenen zijn dan namelijk nog volop aan het ontwikkelen, en middelengebruik kan dat verstoren. Na je 18e jaar wordt het nog steeds afgeraden om deze middelen te gebruiken. Gebruik van nicotine, alcohol en drugs komt namelijk altijd met risico's. Het is niet goed voor je hersenen en je lijf. Bovendien loop je risico om verslaafd te raken. Als je toch wilt gebruiken, zorg dan dat je jezelf goed informeert over de risico's en hoe je die zo klein mogelijk kunt houden.

Wanneer wordt middelengebruik een probleem?

Middelengebruik kan een probleem worden. Bijvoorbeeld als je vaak en veel gebruikt, ook op momenten dat middelengebruik niet past. Of als je door gebruik minder goed presteert op school of op je werk. En als je gebruikt om ongezonde redenen, zoals:

  • om je beter te voelen.
  • om niet aan problemen te denken.

We spreken dan van overmatig en problematisch gebruik. Het is dan belangrijk om te minderen of stoppen. Meer informatie over stoppen of minderen vind je op de websites van het Trimbos-instituut over drugs, alcohol en roken.

Waar kan ik vragen over middelengebruik stellen?

Het Trimbosinstituut heeft verschillende websites waar ze veelgestelde vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Je kunt ook anoniem je vragen over verslaving stellen aan medewerkers van de Infolijn van het Trimbos-nstituut. Je kunt hen mailen, chatten of bellen.

Vragen over verslaving

Wat is verslaving? Hoe raak je verslaafd? Hoe weet je of je verslaafd bent of niet? En wat kun je doen als je denkt dat je verslaafd bent? Hoe kun je minderen of stoppen met gebruiken?

De antwoorden op je vragen over verslaving vind je op de website Drugsinfo.

Vragen over alcohol

Wat doet alcohol met je lijf? Waarom mag je niet drinken voor je 18e jaar? Wat zegt de wet over alcoholgebruik? Hoe weet je of je te veel alcohol drinkt? En wat kun je doen om te minderen of stoppen?

De antwoorden op je vragen over alcohol vind je op de websites Alcoholinfo en Drugs en Uitgaan.

Vragen over nicotine en roken

Wat doet roken met je lijf? Is vapen gezonder dan roken? Wat zegt de wet over tabak? Wat kun je doen om te minderen of stoppen?

De antwoorden op je vragen over roken vind je op de website Rokeninfo.

Vragen over drugs

Wanneer is iets een drug? Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs? Is het strafbaar om drugs te kopen of te gebruiken, en kan ik dan een strafblad krijgen? Is wiet roken gevaarlijk? Wat gebeurt er als je dezelfde drug vaker gebruikt? De antwoorden op je vragen over drugs vind je op de websites Drugsinfo en Drugs en Uitgaan.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren