Welke apps, websites en games zijn geschikt voor mijn kind?

Het is belangrijk dat de apps, websites en games afgestemd zijn op de ontwikkelingsfase van je kind. Ze moeten bijvoorbeeld aansluiten op het denkvermogen, de sociale vaardigheden en het karakter. Alleen dan hebben ze een positief effect op zijn ontwikkeling. 

Kinderen van 0-5 jaar

Probeer beeldschermgebruik in deze leeftijdsfase nog te beperken. Wanneer je het toch doet, lees dan de volgende tips:

Tips

Sluit aan bij het dagelijks leven

Kies apps en spelletjes die aansluiten op wat je kind van dag tot dag meemaakt, zodat hij herkent wat hij ziet. Jonge kinderen houden van apps en spelletjes met beweging, kleuren en geluidjes. Vaak worden ze daarbij direct aangesproken: ze kunnen reageren en dingen aanwijzen en benoemen. Ze vinden het ook interessant om naar andere peuters en kleuters te kijken.

Probeer het eerst zelf uit

Kijk eerst zelf naar een boek, app, website of televisieprogramma, nog voordat je kind er iets mee doet. In sommige boeken, apps of websites komen onderwerpen voor waar je kind nog niet aan toe is, of die niet aansluiten bij jouw opvattingen als ouder.

Je kunt ook letten op hoe makkelijk apps, websites of spelletjes te gebruiken zijn, en of je kind wordt gestimuleerd om dingen zelf te ontdekken. Als het tempo te hoog ligt, kan dit het leren van een jong kind belemmeren, omdat het veel aandacht van hem vraagt.

Volg de leeftijdsadviezen

Maak gebruik van de adviezen en kwalificaties van Kijkwijzer voor televisie en films en de leeftijdsadviezen van PEGI voor spelletjes.

Gebruik  internetfilters

Om de kans te verkleinen dat je kind in aanraking komt met ongeschikte filmpjes, spelletjes of websites, kun je gebruikmaken van internetfilters en speciale software. Ouders kunnen de lijst van geschikte sites zelf bepalen. Op populaire websites als YouTube of Google kun je er via de instellingen ook voor zorgen dat kindonvriendelijke resultaten niet getoond worden. Spelcomputers en tablets kunnen ook zo worden ingesteld dat ze alleen met jouw toestemming gebruikt kunnen worden.

Stel een tablet, telefoon of computer eerst zelf in

Zorg dat er op de tablet iets klaarstaat, zodat je kind het gemakkelijk kan vinden en niet iets anders kan aanklikken.

Luister naar adviezen van experts

Bibliotheekmedewerkers kunnen je vaak goed informeren over de inhoudelijke kwaliteit van games, dvd’s of (digitale) voorleesboekjes.

Op websites als mediasmarties.nl en digidreumes.nl staan overzichten van geschikte media voor jonge kinderen.

Vraag tips van anderen

Vraag om advies op het kinderdagverblijf of aan andere ouders in je omgeving of via een ouderforum.

Meer informatie over mediagebruik en opvoeden

Kinderen van 6-8 jaar

Na de kleutertijd wordt je kind wat zelfstandiger. Ook met mediagebruik. Kijken naar filmpjes op YouTube en meekijken met gamers wordt steeds interessanter. In deze fase is het belangrijk om te praten met je kind, maar ook om afspraken te maken.

Tips

Praat met je kind

Vraag je kind regelmatig wat leuk en boeiend is aan apps, filmpjes of games. Je kunt je kind ook helpen zoeken naar online informatie en vragen stellen over wat je tijdens het zoeken tegenkomt en wat hij daarvan vindt.

Kies materiaal dat aanspreekt en aansluit

Kies apps en spelletjes die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau en de interesses van je kind. Kinderen raken steeds meer geïnteresseerd in wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld wat andere kinderen overkomt of meemaken, of nieuws over dieren en de natuur.

Onzin hoort erbij

In deze leeftijd ontwikkelen kinderen een voorkeur voor entertainment, waar ze niet per se iets van leren. Deze spelletjes, filmpjes of programma’s zitten vol met dingen waar kinderen van houden: actie, fysieke humor, heldere kleuren en aansprekende liedjes. Het hoort erbij! Ze ontdekken zo wat ze leuk vinden en wat niet.

Adviezen van experts

Maak gebruik van de adviezen van experts. Bibliotheekmedewerkers kunnen je goed informeren over de inhoudelijke kwaliteit van games en (digitale) voorleesboekjes.
Op mediaopvoeding.nl, mediasmarties.nl staan overzichten van geschikte media voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Struin het internet af

Door regelmatig zelf op zoek te gaan naar leuk materiaal, weet je beter wat er wordt aangeboden. Hierdoor ben je beter in staat om vragen van je kind te beantwoorden, bepaalde voordelen of risico’s te begrijpen.

Volg de leeftijdsadviezen

Maak gebruik van de adviezen en classificaties van Kijkwijzer voor televisie en films en de leeftijdsadviezen van PEGI voor spelletjes.

Gebruik  internetfilters

Om de kans te verkleinen dat je kind in aanraking komt met ongeschikte filmpjes, spelletjes of websites, kun je gebruikmaken van internetfilters en speciale software. Ouders kunnen de lijst van geschikte sites zelf bepalen. Op populaire websites als YouTube of Google kunnen je er via de instellingen ook voor zorgen dat kind- onvriendelijke resultaten niet getoond worden. Spelcomputers en tablets kunnen ook zo worden ingesteld dat ze alleen met toestemming gebruikt kunnen worden.

Maak afspraken over wat je kind mag gebruiken

Maak samen met je kind afspraken over welke media hij mag gebruiken en welke niet. Probeer – waar mogelijk – je keuze ook uit te leggen. Zo leert je kind om hierover na te denken en zelf ook bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld op de momenten dat jij er niet bij bent.

Leer je kind eerlijk te zijn over leeftijd

Spreek af dat je kind altijd zijn echte leeftijd invult. Dit is belangrijk bij een inschrijving voor een game of andere online toepassing. Het zorgt ervoor dat wat op de website te zien is, past bij de leeftijd van jouw kind. Zo laten sociale netwerksites bijvoorbeeld geen reclameboodschappen voor volwassenen zien bij accounts van kinderen.

Meer informatie over mediagebruik en opvoeden

Kinderen van 9-12 jaar

Je kind ontdekt nu steeds meer zonder dat jij als ouder dat weet. Ook vraagt je kind vaak niet meer eerst toestemming om iets te mogen doen, of een game te mogen spelen. Steeds vaker gaan ze zelf op zoek naar nieuwe, interessante apps.

Eigen telefoon

Als je je kind een telefoon geeft op deze leeftijd, stel daar dan wel duidelijke regels bij. Je kind begint op deze leeftijd belangstelling te krijgen voor sociale media.

Tips

Praat met je kind

Vraag je kind regelmatig wat leuk en boeiend is aan apps, filmpjes of games. Je kunt je kind ook helpen zoeken naar online informatie en vragen stellen over wat je tijdens het zoeken tegenkomt en wat hij daarvan vindt.

Volg de interesse van je kind

Ga samen eens naar de bibliotheek en zoek naar spannende boeken en games die passen bij zijn of haar interesse. Zo leert je kind wat er allemaal nog meer is.

Gebruik media samen

Zo leer je als ouder meer over wat je kind interessant vind, wat hem bezighoudt en hoe je erover kunt praten.

Maak gebruik van adviezen van experts

Maak gebruik van de adviezen van experts. Bibliotheekmedewerkers kunnen je goed informeren over de inhoudelijke kwaliteit van games en (digitale) voorleesboekjes.
Op mediaopvoeding.nl, mediasmarties.nl staan overzichten van geschikte media voor kinderen van 9-12 jaar.

Volg de leeftijdsadviezen en classificaties

Maak gebruik van de adviezen en classificaties van Kijkwijzer voor televisie en films en de leeftijdsadviezen van PEGI voor spelletjes.

Struin zelf het internet af

Door regelmatig zelf op zoek te gaan weet je beter wat er wordt aangeboden. Hierdoor ben je beter in staat om vragen van je kind te beantwoorden en bepaalde voordelen of risico’s te begrijpen.

Maak samen met je kind afspraken over wat hij mag gebruiken en wat niet

Maak samen met je kind afspraken over welke media hij mag gebruiken en welke niet. Probeer – waar mogelijk – je keuze ook uit te leggen. Zo leert je kind om hierover na te denken en zelf ook bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld op de momenten dat jij er niet bij bent.

Spreek af dat je kind altijd zijn echte leeftijd invult

Spreek af dat je kind altijd zijn echte leeftijd invult. Dit is belangrijk bij een inschrijving voor een game of andere online toepassing. Het zorgt ervoor dat wat op de website te zien is, past bij de leeftijd van jouw kind.

Meer informatie over mediagebruik en opvoeden

Kinderen van 13-18 jaar

Wanneer kinderen in de puberteit terechtkomen, verdwijnt je zicht op het mediagebruik van je kind steeds meer. Contact met vrienden wordt nog belangrijker. Dat is niet erg: je kind heeft die vrijheid nodig om zich verder te ontwikkelen. Je hebt als ouder steeds minder invloed op de keuzes die je kind maakt bij mediagebruik. Toch zijn er nog wel een aantal dingen die je kunt doen.

Tips

Toon interesse

Door te vragen wat je kind doet en interesse te tonen, kun je het gesprek starten. Misschien wil je kind je best uitleggen hoe dat spel werkt. Geef daarbij ook eerlijk aan dat je je misschien zorgen maakt.

Praat met je kind over wat leuk en boeiend is aan media

Vraag je kind regelmatig wat leuk en boeiend is aan apps, films of games. Zo leer je de aantrekkingskracht begrijpen. Je kunt bovendien de kansen en risico’s beter inschatten.

Praat met je kind over online ervaringen

Maak de online ervaringen een normaal onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Grijp nieuwsberichten aan en verleid je kind tot vertellen: 'Hoe was het vandaag online? Nog iets leuks gezien op Instagram?' Maak geen enkel onderwerp taboe. Ook niet als het gaat om internet en seks. Respecteer daarbij de grenzen van je kind.

Stimuleer creativiteit

Stimuleer creatief gebruik van media, zoals filmpjes maken of zelf een website of een app bouwen.

Praat over online privacy

Praat over online privacy en jezelf presenteren via sociale media. Wie ben je online, wat wil je van jezelf laten zien? Wijs je kind op de risico's van 'onbekende vrienden'.

Praat over gevoelens bij sociale media

Sociale media kunnen heel leuk zijn, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Praat met je kind over de leuke en minder leuke kanten van sociale media. Dat helpt je kind om met moeilijke gevoelens te leren omgaan.

Meer informatie over mediagebruik en opvoeden

Lees ook

Peter Nikken