Hoe praat ik met mijn ouders over mediagebruik?

Wat kun je doen als je het niet eens bent met je ouders? Hoe begin je over een onderwerp waarover jullie het niet eens zijn of een andere mening hebben? Laat zien dat je ouders je kunnen vertrouwen en probeer een goed moment uit te kiezen.

Probeer over de regels te praten

Er zijn regels waar je het misschien niet altijd mee eens bent. Maar je ouders stellen nu eenmaal grenzen, ook als het gaat om mediagebruik. Dat hoort erbij en is ook normaal. Maar jouw mening doet er ook toe. Het is belangrijk om te praten met je ouders over regels. Kies daarvoor een goed moment uit. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten of een wandeling.

Een goede manier om te praten met je ouders is door rustig te blijven, zodat je goed kunt uitleggen waar je het niet mee eens bent en wat volgens jou een oplossing is. Hieronder staan een paar tips.

  • Maak eerst een afspraak om op een rustig moment verder te praten.
  • Geef aan welke regels je wel goed vindt.
  • Leg rustig en duidelijk uit waarom jij het met die ene regel niet eens bent.
  • Vertel je ouders hoe je het anders zou willen.
  • Vraag of jullie een nieuwe afspraak of regel kunnen uitproberen, zodat je kunt laten zien dat de nieuwe regel werkt.
  • Vind je het moeilijk om het rustig en duidelijk uit te leggen, schrijf het dan eerst op.
  • Vind je het moeilijk om het gesprek te beginnen, ga dan samen iets doen, bijvoorbeeld koken. Misschien wordt het dan gemakkelijk om iets te bespreken.
  • Soms helpt het te laten zien wat je precies online doet. Speel samen games, kijk samen TV of filmpjes en praat erover.

Laat zien dat je ouders je kunnen vertrouwen

Houd je aan de nieuwe regels. Afspraak is afspraak. Als je je aan de afspraken houdt, vertrouwen je ouders het meer en durven ze je ook meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven.

Mijn ouders houden zich niet aan hun eigen regels

Soms houden je ouders zich niet aan hun eigen regels. Ze hebben dat misschien zelf niet eens door. Je kunt proberen om dit met je ouders te bespreken. Als je dit moeilijk vindt, kan het helpen om van tevoren met iemand die je vertrouwt te praten. Een vriend, vriendin of een ander familielid.

Meer over mediaopvoeding

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders en professionals?

Bekijk het overzicht

Peter Nikken