Hoe ga je om met nieuws?

Het nieuws gaat de hele dag door. En als je alles volgt, blijf je goed op de hoogte. Maar misschien word je ook onrustig van al dat nieuws. En soms kom je berichten tegen waarvan je denkt: klopt dit wel?

Welke invloed heeft nieuws op mij?

Voor het ene nieuws ben je gevoeliger dan voor het andere. Maar hoe groot die invloed is, hangt af van verschillende dingen. Als je slecht nieuws hoort, heeft dat bijvoorbeeld een andere invloed dan wanneer je er beelden bij ziet.

Zo zijn er mensen die dierenleed verschrikkelijk vinden en krijgen anderen juist nachtmerries van een neergestort vliegtuig. Het kan ook uitmaken hoe dichtbij iets is gebeurd. Is dat dichterbij, of zijn er vrienden of familie bij betrokken? Dan kan het zijn dat het nieuws je meer aantrekt.

4 tips voor omgaan met het nieuws

Heftige gebeurtenissen zorgen voor sterke emoties, zoals angst en boosheid. Er is niets mis met emoties: ze helpen je ook om ervaringen te verwerken. Word je onrustig van al die nieuwsberichten? Dat is dus niet gek. Hieronder geven we vier tips om met de stroom aan nieuws om te gaan.

Tip 1: Lees het nieuws niet de hele dag

Als je veel nieuws hoort, kun je je extra zorgen gaan maken. Spreek dus met jezelf af dat je op één of twee momenten per dag het nieuws volgt. Check bijvoorbeeld bij het ontbijt de nieuwsapps op je telefoon en kijk  's avonds het journaal.

Tip 2: Zet je notificaties uit

Wil je niet de hele dag afgeleid worden? Zet dan de notificaties van je nieuwsapps uit. Zo kan je veel makkelijker zelf bepalen wanneer je het nieuws leest.

Tip 3: Scroll met mate op sociale media

Op sociale media komen veel nieuwsberichten voorbij. Sommigen zijn echt. Sommigen zijn nep. Op sociale media is dat verschil moeilijker te zien. Berichten die veel emotie oproepen komen vaker en meer voorbij. Dat kan je onrustig maken.

Tip 4: Leid jezelf af

Spreek af met vrienden, ga naar de film of even gamen. Heb het vooral over andere dingen dan het nieuws.

Je kunt jezelf beter niet afleiden met sociale media. Waarom niet? Je komt daar veel nieuws tegen zonder dat je het zelf wil. Dat komt door het algoritme. Wil je meer weten over hoe algoritmes werken? Bekijk dan deze video van NOS op 3.

Het Jeugdjournaal geeft meer tips over hoe je kunt omgaan met heftig nieuws

Hoe check je of iets klopt?

Op social media komen veel filmpjes en berichten voorbij. Maar sommigen zijn nep. Hoe weet je of iets echt is of niet?

  • Bepaal het doel van het nieuwsbericht. Is een nieuwsbericht bedoeld om emoties los te maken? Zoals angst of woede? Dan is het goed om te twijfelen of iets wel echt is. Je kunt dan het best op onderzoek uitgaan om dat te checken.
  • Kijk naar de kwaliteit van het beeld. Bij nepnieuws worden vaak beelden gebruikt die al vaker gebruikt zijn of zijn bewerkt. Dat heeft gevolgen voor de beeldkwaliteit. Zijn de beelden pixelig? Zoek dan via yandex.com waar de beelden nog meer terugkomen.
  • Controleer of het nieuwsbericht op andere plekken geplaatst is. Dit kun je doen door een paar steekwoorden van het bericht in Google te typen. Daarachter kan je het woord 'factcheck' zetten. Je kunt ook op betrouwbare nieuwssites zoeken. Bijvoorbeeld de NOS of RTL Nieuws.

Wil je nog meer tips? Lees dan het artikel Hoe je checkt wat er klopt van een verhaal van NOS Stories of bekijk deze video van het NOS Jeugdjournaal 

Wat kun je doen als je nepnieuws hebt ontvangen?

Soms krijg je fake news doorgestuurd. Bijvoorbeeld via WhatsApp of Telegram. Of het komt voorbij op TikTok. Maar wat kun je dan doen?

  • Stuur het nooit zomaar door. Waarom niet? Hoe verder nepnieuws verspreid wordt, hoe vaker mensen het te zien krijgen. Het risico is dan ook dat mensen het sneller gaan geloven.
  • Vraag de persoon die het naar jou doorstuurt of hij/zij heeft gecheckt of het bericht echt is. Zoek met elkaar naar de bronnen van jullie informatie. Waar heb je iets gehoord of gelezen?

Twijfel je of je of een bericht of video betrouwbaar is? Kijk dan op de website isdatechtzo.nl.

Wat als ik niet meer weet wat ik wel en niet moet geloven?

Het kan soms lastig zijn om feiten en meningen goed uit elkaar te houden. Je weet dan niet meer goed wat je wel en niet moet geloven. Dat is heel normaal.

  • Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Het is oké om soms geen mening te hebben of niet te weten wat je moet vinden.
  • Het helpt om op zoek te gaan naar betrouwbare informatie. Twijfel je of een bericht wel betrouwbaar is en hoe je dat kunt beoordelen? Kijk dan op de website isdatechtzo.nl.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren