Een schermloze vakantie? Begin er niet aan

Het is zomervakantie. Dat betekent geen school en meer tijd met elkaar. Misschien maak je je zorgen over de schermtijd van je kind. Als je op vakantie gaat, maar ook als je thuisblijft, kan dat soms lastig zijn. Op deze pagina geven we tips.

Maak schermtijd bespreekbaar

Vind je dat je tiener te lang achter een scherm zit? Maak het dan bespreekbaar. En ga je op vakantie? Zorg dan dat je er al vóór vertrek over gesproken hebt. Op een gespannen sfeer onderweg zit niemand te wachten.

Zeker bij oudere kinderen is het slim om veel te praten over gamen en socialemediagebruik.

  • Luister naar wat ze er zo leuk aan vinden.
  • Doe mee en praat erover dat het goed is om een balans te vinden.
  • Houd in je achterhoofd dat er niet zoveel aan de hand is wanneer je kind zich sociaal gedraagt en zijn scherm uit zichzelf weglegt.

Wil je weten hoe je je kind kunt helpen de juiste balans te vinden? Bekijk dan deze video.

Videobeschrijving

Video van Opvoedinformatie Nederland over het vinden van balans bij mediagebruik.

Wil je meer weten over het vinden van de juiste balans? Lees ook Hoe zorg ik voor een goede balans bij beeldschermgebruik?

Maak duidelijke afspraken

Bij oudere kinderen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Doe dat in overleg met elkaar.  En vooral: doe dat voor de vakantie begint. Wat vinden je kinderen belangrijk om wel te kunnen doen tijdens de vakantie? Hoeveel tijd om te gamen vinden zij realistisch? Probeer daarna samen tot een oplossing te komen.

Zorg daarbij dat je geen onrealistische afspraken maakt. Spreek dus niet per se af om geen schermen te gebruiken tijdens de vakantie. Dat is voor je kinderen én voor jou als ouder waarschijnlijk niet echt haalbaar.

Voorbeelden van afspraken zijn:

  • Je mag op vaste momenten je smartphone gebruiken. Bijvoorbeeld vlak voor een gezamenlijke activiteit allemaal nog even je berichtjes checken. Daarna gaan de telefoons weg.
  • Maak je foto's of moet je je navigatie gebruiken? Maak dan afspraken over wie daarvoor zijn telefoon gebruikt. Aan het eind van de dag kun je alle gemaakte foto's met elkaar delen en bedenken welke het mooiste zijn voor op sociale media.
  • Gebruik media samen. Interesseer je voor de games die je kind speelt en vraag of je ook een keertje mee mag doen. En wissel dat ook vooral af met een bordspelletje.
  • Spreek af om de meldingen van bepaalde apps uit te zetten, omdat ze aandacht vragen. Wil je weten hoe dat komt? Bekijk dan de video van NOS op 3.
Videobeschrijving

Video van NOS op 3 over de manier waarop apps je aandacht vragen.

Geef het goede voorbeeld

Als je afspraken maakt, is het belangrijk om je allemaal aan dezelfde afspraken te houden. Wil je niet dat je kinderen veel tijd aan de tv, tablet of smartphone besteden? Doe het zelf dan ook niet.

Hoe verschillende gezinnen omgaan met regels op vakantie is te zien in een reportage van het NOS Jeugdjournaal.

En onthoud: media zijn vooral leuk!

Als je kind tijdens de excursie naar dat ene kasteel uit de middeleeuwen toch op zijn telefoon staat te kijken, vraag dan of hij of zij even wat informatie kan opzoeken. Zo leer je er ook nog wat van.

Lees ook

Alle pagina's over mediaopvoeding

Naar het overzicht

Peter Nikken