Een schermloze vakantie? Begin er niet aan

Het is vakantie. Dat betekent geen school en meer tijd met elkaar. Misschien maak je je zorgen over de schermtijd van je kind. Als je thuisblijft, maar misschien ook als je op vakantie gaat. Op deze pagina geven we tips.

Maak schermtijd bespreekbaar

Vind je dat je kind te lang achter een scherm zit? Probeer dat dan bespreekbaar te maken. En ga je op vakantie? Zorg dan dat je er al vóór vertrek over gesproken hebt. Op een gespannen sfeer onderweg zit niemand te wachten.

Zeker bij tieners is het slim om veel te praten over gamen en socialemediagebruik.

  • Vraag én luister naar wat ze er zo leuk aan vinden.
  • Doe een keertje mee en praat over dat het goed is om een balans te vinden.
  • Houd in je achterhoofd dat er niet zoveel aan de hand is wanneer je kind zich sociaal gedraagt en het scherm uit zichzelf weglegt.

Wil je meer weten over beeldschermtijd? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm? Wil je weten hoe je je kind kunt helpen de juiste balans te vinden? Bekijk dan deze video.

Videobeschrijving

Video van Opvoedinformatie Nederland over het vinden van balans bij mediagebruik.

Wil je de MediaDiamant zelf gebruiken? Je kunt deze downloaden op Mediawijsheid.nl.

Maak duidelijke afspraken

Zijn je kinderen al wat ouder? Dan is mediagebruik vaak een onderhandeling en is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Doe dat in overleg met elkaar. 

En vooral: maak afspraken voor de vakantie begint. Wat vinden je kinderen belangrijk om wel te kunnen doen tijdens de vakantie? Hoeveel tijd om te gamen vinden zij belangrijk? Probeer daarna samen tot een oplossing te komen.

Zorg vooral dat je geen onrealistische afspraken maakt. Spreek dus niet per se af om geen schermen te gebruiken tijdens de vakantie. Dat is voor je kinderen én voor jou als ouder waarschijnlijk niet echt haalbaar.

Voorbeelden van afspraken zijn:

  • Je mag op vaste momenten je smartphone gebruiken. Bijvoorbeeld vlak voor een gezamenlijke activiteit allemaal nog even je berichtjes checken. Daarna gaan de telefoons weg.
  • Maak je foto's of moet je je navigatie gebruiken? Maak dan afspraken over wie daarvoor de telefoon gebruikt. Aan het eind van de dag kun je alle gemaakte foto's met elkaar delen en bedenken welke het mooiste zijn voor op sociale media.
  • Gebruik media samen. Interesseer je voor de games die je kind speelt en vraag of je ook een keertje mee mag doen. En wissel dat ook vooral af met een bordspelletje.
  • Spreek af om de meldingen van bepaalde apps uit te zetten, omdat ze aandacht vragen. Wil je weten hoe dat komt? Bekijk dan deze video van NOS op 3.

Geef het goede voorbeeld

Als je afspraken maakt, is het belangrijk om je allemaal aan dezelfde afspraken te houden. Wil je niet dat je kinderen veel tijd aan de tv, tablet of smartphone besteden? Doe het zelf dan ook niet.

Je kunt je kinderen ook helpen zich aan hun schermtijd te houden door mee te bedenken wat ze nog meer kunnen doen. Maak bijvoorbeeld een lijstje van leuke dingen om te doen zonder scherm, en hang dat ergens op in huis. Denk aan spelletjes doen, knutselen, iets bakken of gewoon even niets doen. Maak er een gewoonte van om samen naar dat lijstje te kijken en iets uit te kiezen wanneer je kinderen zeggen dat ze zich vervelen.

En onthoud: media zijn ook leuk!

Als je kind tijdens het bezoek aan die ene stad toch op de telefoon staat te kijken, vraag dan of die even wat informatie kan opzoeken. Zo leer je er samen ook nog wat van.

Lees ook

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders