Waarom lukt het niet om gezonder te leven?

Iedereen maakt wel eens ongezonde keuzes. Het is helemaal niet erg als dat af en toe gebeurt. Werken aan een gezonde leefstijl doe je met vallen en opstaan. Maar hoe komt het dat het soms zo moeilijk is om gewoontes te veranderen? En wat kun je dan doen?

Wat maakt gezond leven moeilijk?

Je gewoontes veranderen om gezonder te leven klinkt makkelijk. Maar veranderen is iets wat je bewust moet doen. Dat kost tijd en energie. Bovendien kun je overal in de verleiding komen om ongezondere keuzes te maken. Pak je de fiets als je ook met de bus, tram of metro kunt? Neem je die snelle snack onderweg als je trek hebt? Of wacht je tot je gaat eten?

Je kunt niet al je ongezondere gewoontes tegelijk veranderen. Als je dat probeert werkt het vaak averechts. Want als je het niet volhoudt, raak je teleurgesteld of gefrustreerd. En dan ga je uiteindelijk misschien juist ongezondere keuzes maken.

Wat kun je doen als het even niet lukt?

Je moet soms sterk in je schoenen staan om geen ongezonde keuzes te maken. Misschien heb je het idee dat je er niet bij hoort als je niet hetzelfde doet als je vrienden. Daarom de volgende tips:

  • Praat met anderen over jouw gezonde keuzes, bijvoorbeeld met je vrienden of familie. Vertel ze wat jij belangrijk vindt. Zeg wat je wilt veranderen en waarom. Ze kunnen je daarin steunen en zorgen dat ze je niet in de verleiding brengen om ongezonde keuzes te maken.
  • Vraag iemand om met je mee te doen. Samen is het vaak makkelijker en leuker. En jullie kunnen elkaar door moeilijke momenten heen helpen.
  • Neem kleine stapjes tegelijk en probeer niet al je gewoontes tegelijk te veranderen.
  • Blijf positief en blijf niet hangen in de dingen die niet goed gaan of beter kunnen.
  • Veranderen van gewoonten kost tijd. Wees niet te streng voor jezelf als het even niet lukt. Pak dan de draad weer op van voor het moment dat het mis ging.  

Gaat het veranderen van je gewoontes moeilijk, hoewel je het probeert? Blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Praat erover met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld met een vriend, ouder, iemand van school, bij je sportvereniging of je huisarts. Mogelijk hebben zij tips waar je nog niet aan hebt gedacht, of misschien helpt het al om gewoon even je verhaal te delen.

Ook kun je met je verhaal terecht bij verschillende organisaties die naar je luisteren of met je kunnen meedenken. Je kunt ze vinden op de pagina Met wie kan ik bellen of chatten?

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren