Hoe kan ik gezonder leven?

Een gezonde leefstijl helpt om beter in je vel te zitten. Een kleine verandering in je dagelijkse gewoontes maakt daarvoor soms al een groot verschil. Wat kun je doen om gezonder te leven?

Slapen

Als je goed slaapt, voel je je fitter, heb je meer energie en kun je je beter concentreren. Ook heb je minder behoefte aan snoepen en snacken.

Tips:

 • Slaap minstens acht uur per nacht. Sta zoveel mogelijk op dezelfde tijd op en ga op een vaste tijd slapen. Sla geen nachten over want daardoor raak je uit je slaapritme en kun je chagrijnig, vergeetachtig en traag worden. Kijk voor meer informatie op Slaap en jongeren (Hersenstichting).
 • Zet in je slaapkamer overdag een raampje open voor frisse lucht. Een ideale temperatuur om bij te slapen is tussen 16 en 18 graden Celsius.
 • Eet en drink voor het slapengaan niets waar suiker of cafeïne in zit, want daardoor kom je moeilijker in slaap.

Eten en drinken

Als je gezond eet en drinkt, krijg je de energie die je nodig hebt. Ook word je minder gauw ziek en is het makkelijker om een gezond gewicht te houden of te krijgen. Daardoor kun je beter bewegen en belast je je spieren en botten minder. Genoeg water drinken helpt om afvalstoffen kwijt te raken tijdens het plassen en om door zweten op temperatuur te blijven.

Tips:

 • Eet en drink veel groente, fruit en volkorenproducten
 • Eet minder vlees en kies zachte en vloeibare vetten
 • Drink water, zwarte of groene thee en koffie, en zo weinig mogelijk frisdranken of vruchtensappen

Meer informatie hierover vind je op Gezond eten met de Schijf van Vijf (Voedingscentrum) en op Daarom minderen met frisdrank (Diabetesfonds.nl).

Bewegen

Door te bewegen heb je minder last van stress en lichamelijke klachten. Ook kun je een gezond gewicht houden en heb je minder kans op overgewicht, diabetes type II en hart- en vaatziekten. Bovendien word je minder gauw ziek en kun je beter slapen.

Tips:

 • Beweeg elke dag ten minste een uur, bijvoorbeeld door te fietsen of te wandelen, en sport ten minste drie keer per week. Lees meer op Beweegrichtlijnen (Kenniscentrum Sport en Bewegen).
 • Blijf niet te lang achter elkaar zitten, maar kom bijvoorbeeld elk half uur even in beweging.

Ontspannen

Iets leuks doen is goed voor je mentale gezondheid. Je raak er stress door kwijt. Te veel stress is niet goed. Daardoor ga je bijvoorbeeld ongezonder eten, minder bewegen en minder goed slapen. Langdurige of erge stress vergroot ook de kans op hart- en vaatziekten. Lees meer op Stress (Hartstichting)

Tips:  

 • Doe iets waar je blij van wordt, bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren, een boek lezen of iets maken. Laad jezelf weer helemaal op.
 • Zorg dat je met iemand over kunt praten als je stress niet overgaat. Kijk voor hulp op de pagina Omgaan met stress.
 • Ga bewegen of sporten. In een goede conditie kun je beter met stress omgaan.

Mediagebruik en gamen

Sociale media en games zijn superleuk. Maar te veel op een scherm kijken kan ook problemen geven, bijvoorbeeld met je ogen of met slapen. Wees je daarom bewust van je mediagebruik. Meer daarover vind je op de pagina  Hoe zorg ik voor een goede balans bij beeldschermgebruik? en Schermverslaving (Stichting-be-aware.nl).

Tips:

 • Volg de 20-20-2-regel: neem na elke twintig minuten beeldschermgebruik een pauze en kijk twintig seconden in de verte. En zorg ervoor dat je ten minste twee uur per dag buiten bent. Lees meer op Hoe houd ik mijn schermtijd in de hand?
 • Gebruik offline alternatieven zoals bordspellen om samen met vrienden iets te doen.

Alcohol, drugs en roken

Het is lastig om niet mee te doen als je vrienden en kennissen alcohol drinken, roken of drugs gebruiken. Bedenk dan dat het ongezond is en allerlei problemen kan geven. Je lichaam en je hersenen zijn nog in ontwikkeling. Door alcohol of wiet kan het minder goed gaan op school of werk. En roken is slecht voor onder andere je conditie, longen en mond. Ook is de kans op verslaving groter als je jong begint met alcohol, roken of drugs.

Meer informatie vind je op de pagina Middelenmisbruik en verslaving.

Tips:

 • Laat je niet onder druk zetten om alcohol, sigaretten of drugs te gebruiken. Niet meedoen is niet stom.
 • Neem geen middelen aan waarvan je niet weet wat erin zit.

Hoe maak je gezonde keuzes?

Gewoonten veranderen kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Doe het stap-voor-stap. Doe het samen en wees niet te streng voor jezelf. Lees meer op de pagina Waarom lukt het niet om gezonder te leven?

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren