Voorbeelden uit de praktijk

Hoe kun je als gemeente kinderen, jongeren en jongvolwassenen betrekken bij het klimaatdebat? Hoe betrek je ze bij de ontwikkeling van een succesvol beleid? Op deze pagina vind je inspirerende praktijkvoorbeelden van gemeenten voor gemeenten. Om van elkaar te leren en het wiel niet steeds opnieuw te hoeven uitvinden. 

Amsterdam

Amsterdam belegt masterclasses voor jongeren zodat ze mee kunnen bouwen aan een duurzame stad. In dit voorbeeld gaat het over vragen als: Weet jij het beter dan de gemeenteraad? Wil jij dat je stem gehoord wordt? Je klimaatplan voorleggen aan de wethouder? Of je gewoon nieuwsgierig?

Jongerensessies duurzaamheid

Utrecht

De campagne 'Watt Nou! Jongeren over energie' leerde Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) over hoe ze jongeren kunnen blijven betrekken bij de ontwikkelingen en uitvoering van het gemeentelijk en regionale klimaatbeleid.

'Watt Nou! Jongeren over energie'

Meer voorbeelden

De vereniging van Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO) heeft een netwerk van ruim 90 gemeenten en 140 organisaties voor Natuur- en Duurzaamheidseducatie. Hun website biedt vele voorbeelden van hoe zij kinderen en jongeren betrekken bij actuele duurzaamheidsthema's. 

Heb je een praktijkvoorbeeld uit jouw gemeente? Laat het ons dan weten via onderstaand e-mailadres.

Lees ook

Foto Ali Karatas

Ali Karataş

senior medewerker inhoud