Lichamelijke mishandeling

Onder lichamelijke (of fysieke) kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan (met vlakke hand of een voorwerp), schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.

Lichamelijke mishandeling komt, net als andere vormen van kindermishandeling, in verschillende gradaties voor. Afhankelijk van de ernst van de mishandeling zijn de lichamelijke gevolgen voor het kind groter of kleiner, variërend van een enkele blauwe plek tot ernstig letsel en ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Uit onderzoek blijkt dat een opvoedstijl van fysiek straffen (‘een tik op de billen’) en ernstige lichamelijke mishandeling onderdeel zijn van eenzelfde continuum waar vergelijkbare mechanismen aan ten grondslag liggen. 

Lichamelijke mishandeling (in elke gradatie) kan zorgen voor stagnaties in de ontwikkeling van het kind en hangt samen met diverse psychische problemen en gezondheidsklachten op latere leeftijd.

Shakenbabysyndroom

Een bijzondere vorm van fysieke kindermishandeling is het ‘shakenbabysyndroom’, waarbij een baby zo hard door elkaar geschud wordt dat hij daar hersenletsel aan overhoudt of zelfs overlijdt.

Meer informatie over shakenbabysyndroom

Münchhausen-by-proxysyndroom

Een andere bijzondere vorm is het ‘Münchhausen-by-proxysyndroom’, waarbij ouders, meestal moeders, hun kind opzettelijk ziek maken of ziekteverschijnselen simuleren en (onnodige) medische onderzoeken laten ondergaan.

Meer informatie over münchhausen-by-proxysyndroom

Meisjesbesnijdenis

Vrouwelijke genitale verminking of meisjesbesnijdenis is ook een vorm van lichamelijke mishandeling. Het is een gebruik waarbij de clitoris (deels) wordt besneden of verwijderd. Het komt in Nederland vooral voor bij migranten uit Afrikaanse landen rond de Sahara.

Meer informatie over meisjesbesnijdenis

Bron
  • Berge, I. ten., A. Addink., M. De Baat., J. Van Rossum., en A. Vinke  (2012), 'Stoppen en helpen. Een adequaat antwoord op kindermishandeling.' Utrecht, Nederlands Jeugdinstituut.

Lees ook

Manon Robben