Wat als ik geen stageplek kan vinden?

Stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Op het mbo wordt dit ook wel beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd en word je vaak goed voorbereid en begeleid voordat je stage gaat lopen. Op de middelbare school heet dit snuffelstage of Maatschappelijke stage. Als je geen stageplek via je school krijgt, moet je er zelf een vinden. Het is vervelend als dat niet meteen lukt.  Wat kun je doen om zelf een stageplek te vinden?

Nog eens goed naar je cv en sollicitatiebrieven kijken

Kijk nog eens kritisch naar je cv, een overzicht van je opleidingen, werkervaringen en activiteiten. En bekijk ook je sollicitatiebrieven nog eens goed. Een goede sollicitatiebrief schrijven is namelijk niet zo makkelijk. Ook het maken van een overzichtelijk en professioneel cv is een flinke klus. Laat daarom je cv en een aantal verstuurde brieven nakijken door mensen in je omgeving. Misschien hebben zij tips om je cv en brieven te verbeteren. Ook op Stagemarkt.nl vind je goede tips.

Zoeken op de juiste plekken

Op Stagemarkt.nl vind je ook alle erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties waar je stage kunt lopen omdat ze voldoen aan bepaalde eisen en voorwaarden. Daarvoor hebben ze een erkenning gekregen. Je kunt ook een stage zoeken door bij een bedrijf naar binnen te lopen en je cv en motivatiebrief achter te laten. Of door een open sollicitatie te sturen.

Je netwerk gebruiken

Bij het zoeken van een stageplek kun je je netwerk gebruiken. Je netwerk bestaat uit mensen die je kent en die jou kennen, buurtgenoten of contacten via school of sport. Heb je familieleden die eerder een stageplek hebben gezocht en gevonden? Of ken je mensen die ergens werken waar jij stage wilt lopen? Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een stageplek, en ook wat voor soort stageplek, waar je interesse in hebt en wat je graag wilt leren.

Een sollicitatietraining volgen

In een sollicitatietraining leer je hoe je zo goed mogelijk een sollicitatiegesprek voert. Zo'n training helpt je om je bewust te worden van je sterke en je zwakke kanten. Je leert ook hoe je die kunt presenteren in een sollicitatiegesprek.

Soms bieden scholen sollicitatietraining aan. Vaak is dat gratis. Vraag er daarom naar op je school.

Contact opnemen met je slb'er of mentor

Blijf je moeite hebben met het vinden van een stageplek? Dan is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Vraag hulp aan je slb'er, mentor of aan de stagecoördinator.

Een vermoeden van stagediscriminatie melden

Heb je het idee dat je geen stageplek krijgt omdat je wordt gediscrimineerd? Dan is het belangrijk om dit te melden bij je slb'er of mentor.  Die kan je verder helpen.

Verder is het belangrijk om een melding te maken bij het Meldpunt Stagediscriminatie (s-bb.nl). Daar kun je ook meer lezen over het onderwerp stagediscriminatie en wat er precies met je melding gebeurt.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren