Ik wil naar een hoger onderwijsniveau

In Nederland wordt al vrij vroeg in je leven bepaald op welk niveau je onderwijs gaat volgen. Dat gebeurt in groep acht voor het voortgezet onderwijs. Misschien vind je dat je meer aankunt en zoek je manieren om toch naar een hoger niveau te kunnen. Of misschien ben je teleurgesteld over het niveau waarop je nu zit. Daarvoor geven we je hier tips en adviezen.

Hoe kan ik op een hoger niveau komen?

Voel je je op het huidige onderwijsniveau niet genoeg uitgedaagd en heb je het idee dat je meer aankunt? Weet dan dat een school in principe zelf de regels opstelt voor het doorstromen naar een hoger niveau. Daarom is het belangrijk om je mentor of de schooldecaan te laten weten wat je wilt. Zij kunnen je informeren over de voorwaarden om naar een hoger niveau door te stromen op jouw school. Ook kunnen zij je daarbij eventueel helpen. Het moet alleen wel binnen de mogelijkheden van de school passen.

Houd er ook rekening mee dat het soms lastig is om in de bovenbouw van het vmbo door te stromen naar een hoger niveau. Dat komt doordat leerlingen daar een speciaal vakkenpakket hebben dat hoort bij het leerwegprofiel dat zij gekozen hebben. Soms is het wel mogelijk. Meer hierover lees je in het artikel Kan ik tussentijds opstromen naar een hoger niveau in het vmbo? Bespreek dit met je mentor of schooldecaan. Zij kunnen samen met jou kijken wat er mogelijk is met jouw kwaliteiten en ambities.

Wil je niet per se naar een hoger niveau, maar ben je vooral heel goed in een bepaald vak? Dan is het mogelijk om je beste vak op een hoger niveau te volgen en er ook op dit niveau examen in te doen. De overheid vindt het belangrijk dat een leerling onderwijs krijgt op een manier die het beste bij diegene past. Scholen doen daar nu vaak nog weinig aan, maar het kan wel. Meer hierover lees je op de pagina Mag ik mijn beste vak op een hoger niveau volgen? van de Rijksoverheid.

Faal ik als ik op een ander niveau onderwijs krijg dan ik wil?

Als je je beroepsgericht ontwikkelt, lever je een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Goed opgeleide vakmensen zijn hard nodig. Maar als je niet op het niveau zit dat je graag zou willen, kan dat je toch het gevoel geven dat je faalt.

Onthoud dan dat er in Nederland een grote behoefte is aan geschoolde vakmensen. Als je op het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs zit, word jij er daar een van. Daar kun je trots op zijn. Verder ligt je pad niet vast. Na je beroepsgerichte opleiding kun je bijvoorbeeld verder studeren.

Heb je erg veel last van het gevoel dat je faalt? Belemmert het je steeds meer? Op de pagina Wie kan mij helpen? lees je wat je dan kunt doen.

Heb ik last van prestatiedruk?

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren een sterke druk voelen om te presteren. Bijna de helft van de jongeren ervaart druk om aan de eigen verwachtingen te voldoen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld gevoelens van angst of depressiviteit krijgen. Het halen van een hoog onderwijsniveau kan een onderdeel zijn van deze prestatiedruk. Misschien verwacht je van jezelf een hoger niveau dan waarop je nu zit. We vinden in onze samenleving dat we zo succesvol mogelijk moeten zijn. En we leggen de verantwoordelijkheid hiervoor bij onszelf. Dat kan prestatiedruk geven.

Meer informatie over het omgaan met prestatiedruk vind je op de pagina Hoe ga je om met prestatiedruk?.

Kan ik tussentijds opstromen naar een hoger niveau in het vmbo? (Onderwijsconsument.nl)

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren