Kinder- en jongerenwerk voor vluchtelingen

Als kinder- of jongerenwerker kun je een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van gevluchte kinderen en jongeren. Misschien doe je dat al, maar het kan ook zijn dat je nog zoekende bent en wilt weten waar je op moet letten bij de ondersteuning. Wellicht ben je vooral op zoek naar inspiratie en voorbeelden van andere kinder- en jongerenwerkers. Op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Aandachtspunten bij de ondersteuning

Verschillende dingen zijn belangrijk om te weten wanneer je vluchtelingenkinderen ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet praten over hun ervaringen, je houding en reactie, en organisaties waar je voor hulp terecht kunt. Een overzicht van deze belangrijke aandachtspunten vind je op de pagina Ondersteuning van gevluchte kinderen en jongeren.

Wat kan ik als kinder- en jongerenwerker doen?

Vanuit jouw functie als kinder- en jongerenwerker zijn er veel dingen die je kunt doen om kinderen en jongeren die gevlucht zijn te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Met jouw expertise kun je de begeleiding van kinderen en jongeren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden die je in je dagelijkse werk al veel gebruikt. Zoals er simpelweg zijn en op een laagdrempelige manier ondersteuning of een luisterend oor bieden. Daarmee kun je al veel verschil maken. Tegelijkertijd is het belangrijk om je bewust te zijn van de grenzen van jouw expertise en wanneer het nodig is om extra hulp in te schakelen. Op de pagina Ondersteuning van gevluchte kinderen en jongeren vind je meer informatie.
  • Activiteiten organiseren, bijvoorbeeld als vrijetijdsbesteding. Er zijn talloze ideeën te bedenken, zoals sport- en spelactiviteiten of koken. Betrek ook jongeren uit jouw gemeente of wijk om mee te denken over activiteiten. Op die manier draag je bij aan de verbinding tussen de gevluchte en lokale jongeren.
  • Het ondersteunen en helpen opzetten van initiatieven voor gevluchte kinderen en jongeren. Denk aan jongeren uit jouw gemeente die iets willen organiseren of doen om bij te dragen, zoals spullen of kleding inzamelen. Zie bijvoorbeeld dit artikel van Nieuws.nl over een inzamelingsactie die door een jongere met ondersteuning van het jongerenwerk is gestart.

Heb je zelf al ervaringen opgedaan en wil je dit delen met andere professionals? Mail dan jouw ervaringen, tips of geleerde lessen naar Mike Loef.

Waar kan ik terecht voor meer advies?

Heb je behoefte aan meer advies? Bijvoorbeeld over een specifieke situatie of een casus? Op de pagina Ondersteuning van gevluchte kinderen en jongeren vind je een overzicht van landelijke organisaties die je kunt benaderen.

How to talk about war. Facilitating learning in the face of crisis

Mike Loef

Mike Loef

medewerker opvoedvraagstukken