Hoe de gemeente Utrecht samenwerkt met jongeren

In de gemeente Utrecht is er politiek draagvlak om jongeren te betrekken. De mening van kinderen en jongeren ophalen is dan ook een speerpunt in het coalitieakkoord. Op deze pagina lees je hoe de gemeente Utrecht dit voor elkaar heeft gekregen.

'What's in it for me': ieders belang duidelijk maken

De gemeente Utrecht heeft ervaren hoe gezamenlijk belang maatschappelijke partners kan oproepen en aanzetten tot snelle actie. Dit doet ze door de 'What's in it for me?' duidelijk te maken: 'What's in it' voor de jongeren en 'What's in it' voor de beleidsmedewerkers, collega's en andere belanghebbenden.

Elke stakeholder heeft zo z'n eigen belang en hoe duidelijker dit is, hoe beter de samenwerking. Dit vraagt een investering in de relaties aan het begin van een traject, maar aan het eind én voor volgende trajecten levert deze investering veel op.

In een traject rondom subsidieregeling in coronatijd zijn binnen twee weken meer dan 3.000 jongeren bereikt via samenwerking met partners in de stad. Iedereen voelde het belang en was bereid zich in te zetten.

Tips om jongerenparticipatie te verbeteren: starten vanuit bouwstenen

Bouwstenen voor jongerenparticipatie waar de Gemeente Utrecht onder andere op voortbouwt, zijn:  

  • Draagvlak binnen de gemeente blijven creëren en onderhouden
  • Verschillende participatievormen inzetten
  • Erkenning en opvolging

De gemeente Utrecht merkt daarnaast dat het versterken van de ene bouwsteen kan bijdragen aan het versterken van een andere bouwsteen. Wanneer je werkt aan het draagvlak binnen de gemeente zal er ook meer mogelijk zijn op het gebied van erkenning, tegemoetkoming of persoonlijke ontwikkeling voor jongeren.  

Eerste stap 

Wil je weten hoe je jeugd kunt betrekken, kijk dan eerst in welke volgorde je de tien bouwstenen voor jeugdparticipatie plaatst. Met andere woorden: welke bouwsteen is in welke mate aanwezig binnen jouw gemeente?  

Vaak is er de neiging om met alles tegelijk aan de slag te willen, omdat het allemaal 'belangrijk' is. Tegelijkertijd kan je dit weerhouden om de echte verandering in gang te zetten. Maak een keuze op welke bouwsteen je als eerste gaat focussen. Jongerenparticipatie versterken start met het verbeteren van een van de bouwstenen in je eigen context. Dit zal effect hebben op een van de andere bouwstenen, zodra je er mee bezig bent.

Voorbeelden van hoe de gemeente Utrecht samenwerkt met jongeren

Bekijk onderstaande video waarin Lisa van Woersem, beleidsadviseur Cultuurzaken Utrecht en de Jongerenraad Utrecht samen nadenken over het opstellen van beleid op het gebied van nachtleven voor jongeren.

Videobeschrijving

Lisa van Woersem, beleidsadviseur Cultuurzaken Utrecht en de Jongerenraad Utrecht denken samen na over het opstellen van beleid op nachtleven voor jongeren.

Bekijk ook het Instagram-account van Young Minds Utrecht, de officiële jongerencommissie van Utrecht.

Deze pagina is onderdeel van Democracy Reloading, een traject waarin gemeenten hebben gewerkt aan het versterken van jongerenparticipatie. Wil je meer weten over Democracy Reloading? Bekijk dan Democracy Reloading: werk- en leertraject voor succesvolle jongerenparticipatie.

Foto Robin Koper

Robin Koper

medewerker inhoud