Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?

Als ouder maak je je misschien zorgen over criminele activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn. Het is goed om daar met je kind over te praten. Om te achterhalen wat jouw kind zelf ziet en ervaart. Of om zorgen te delen of juist weg te nemen. Op deze pagina geven we je advies over hoe je met je kind kunt praten over criminaliteit.

Aanleidingen voor een gesprek over criminaliteit

Je kunt met kinderen van alle leeftijden praten over criminaliteit. Het is goed om erover te praten als je merkt dat je kind ermee bezig is. Er kunnen verschillende aanleidingen zijn.

Gebeurtenis of nieuwsbericht

Kinderen zien dingen die met criminaliteit te maken hebben in series en films, op sociale media en in het nieuws. Een bericht of filmpje kan een goede reden zijn voor een gesprek. Kinderen kunnen ook te maken krijgen met criminaliteit bij hen in de buurt. Bijvoorbeeld als ze snus aangeboden krijgen, of als ze gevraagd zijn om op de uitkijk te staan voor de politie.

Online activiteiten

Kinderen kunnen in een vervelende online situatie terechtkomen. Praat daarom met je kind over online ervaringen. Als ouder kun je je kind helpen bij respectvol en veilig online gedrag. Onderdeel daarvan is weten wat online is toegestaan, en wat verboden is. Meer daarover lees je op onze pagina over kinderen begeleiden bij mediagebruik.

Je kind begint er zelf over

Het kan zijn dat jouw kind geïnteresseerd is in het thema criminaliteit. Of je kind heeft dingen meegemaakt op school of in de wijk. Als kinderen zelf over het onderwerp beginnen, is dat een goede reden om erover te praten. Als je kind veel vragen heeft over criminaliteit, dan kun je samen goede informatie lezen of bekijken. Bijvoorbeeld op de website van het NOS Jeugdjournaal. Voor oudere kinderen biedt ook de website van de politie veel informatie.

Je bent ongerust

Als ouder kun je ongerust worden door berichten die je leest of dingen die je ziet in de buurt. Het is goed om hierover met je kind te praten. Maar als je zelf ongerust bent, kan jouw spanning een rustig gesprek in de weg zitten. Dan is het verstandig om op een ander moment het gesprek met je kind te voeren. Misschien kun je er eerst over praten met je partner, een goede buur, of een vriend of vriendin.

Soms speelt de hoeveelheid berichten een rol bij de zorgen die je hebt. Wees je ervan bewust dat media nieuws 'groot' kunnen maken. Op sociale media zorgen algoritmen ervoor dat hetzelfde nieuws vaak langskomt. Daardoor kan dat nieuws ernstiger lijken dan het in werkelijkheid is.

Tips voor een gesprek met je kind over criminaliteit

Stel vragen en luister

Stel open vragen: vragen waarop je kind meer antwoorden kan geven dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter wat jouw kind al weet, waar je kind over nadenkt en of je kind zich zorgen maakt. Als je kind jou vragen stelt over een gebeurtenis, geef dan feitelijke antwoorden. Daarnaast kun je ook je mening geven. Je kunt ook je kind vragen wat die ervan vindt. Check of jouw antwoord voldoende is, bijvoorbeeld door te vragen: 'Heb je daar nog meer vragen over?'

Blijf bij de kern

Te veel informatie kan verwarrend zijn voor een kind, en eerder zorgen oproepen dan wegnemen. Probeer in het gesprek bij het onderwerp te blijven. En rond het gesprek ook af. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de interesse afneemt, of juist wanneer je merkt dat de zorgen groter worden. Stel dan voor om er later nog eens over te praten.

Pas je taalgebruik aan

Door te vragen wat jouw kind al weet, kun je jouw antwoord aanpassen aan het taalniveau van je kind. Ook kun je de woorden gebruiken die je kind zelf gebruikt. Wees ook alert op vooroordelen als het gaat om criminaliteit. Zorg ervoor dat je met je woordkeuze groepen in de samenleving niet ten onrechte aanvalt.

Contact met school

Het kan prettig zijn om te horen hoe er op school met de leerlingen wordt gepraat over jeugdcriminaliteit, of over incidenten die in het nieuws zijn geweest. Dat kun je vragen aan de mentor of veiligheidscoördinator van de school. Sommige scholen organiseren thema-avonden over die onderwerpen.

Wat moet ik doen als ik me zorgen maak?

Maak je je zorgen om jouw kind? Bijvoorbeeld omdat je ander gedrag ziet, of minder goed contact krijgt? Of heb je zorgen over de vrienden met wie je kind omgaat, of omdat je kind in aanraking is gekomen met de politie? Lees dan verder op de volgende pagina's:

Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?Mijn kind is opgepakt door de politie, wat nu?

NOS Stories brengt nieuws uit de belevingswereld van jongeren vanaf ongeveer 13 jaar

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders