WRITEjunior

WRITEjunior is een schrijftherapie met een cognitief-gedragsmatige aanpak voor getraumatiseerde kinderen en adolescenten van 4 tot 18 jaar. Doel van de interventie is dat posttraumatische stressklachten sterk afnemen of verdwijnen.

Erkend als: 
Effectief volgens goede aanwijzingen
Op: 
Door: 
Deelcommissie Jeugdzorg en psychosociale/pedagogische preventie
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Angststoornissen, Trauma
Leeftijd: 
4 tot en met 18 jaar
Doel: 
Verminderen problemen
Methode: 
Individuele aanpak
Locatie: 
In een instelling
Uitvoering: 
Gespecialiseerde hulp

Doelgroep

Kinderen en adolescenten van 4 tot 18 jaar die kampen met posttraumatische stressklachten of een posttraumatische stressstoornis als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis.

Aanpak

De behandeling bestaat uit het reconstrueren van het trauma door het schrijven van een verhaal waarin gedachten en gevoelens beschreven worden en gedachten geherstructureerd. Ook komen er strategieën aan bod om in de toekomst om te gaan met problemen. Tot slot wordt het verhaal gedeeld met belangrijke personen.

Tijdsinvestering 

Bij eenmalige traumatische ervaringen zijn meestal drie tot vijf sessies nodig. Voor kinderen en adolescenten met meerdere traumatische ervaringen zijn meestal vijf tot tien sessies nodig.

Toelichting oordeel Erkenningscommissie

De commissie vindt het een zeer relevante en helder beschreven interventie met een duidelijk protocol, dat goed uitvoerbaar is. Uit onderzoek naar de inzet van WRITEjunior bij eenmalig trauma blijkt een grote afname in PTSS-symptomen. De commissie erkent de interventie daarom als 'effectief volgens goede aanwijzingen'.

Meer weten?

Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: