Sport Heroes

Sport Heroes laat leerlingen in het speciaal onderwijs stapsgewijs kennismaken met verschillende sport- en beweegactiviteiten.

Erkend als: 
Goed onderbouwd
Op: 
Door: 
Deelcommissie Sport en Bewegen
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Beweging, Gezondheid
Leeftijd: 
6 tot en met 19 jaar
Doel: 
Bevorderen positieve ontwikkeling
Methode: 
Groepsgerichte aanpak
Locatie: 
In de school, In de wijk
Uitvoering: 
Basisvoorziening

Doelgroep

Leerlingen met een beperking in het speciaal basis- en voortgezet onderwijs en het praktijkonderwijs.

Aanpak

De leerlingen maken stapsgewijs kennis met verschillende sport- en beweegactiviteiten, afgestemd op hun beperkingen, mogelijkheden en belangstelling. Dat begint in de reguliere gymles, waar sportverenigingen kennismakingslessen organiseren, onder begeleiding van de vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Vervolgens biedt de sportaanbieder de sport na schooltijd aan, op het schoolterrein of het terrein van de aanbieder. Daarna kunnen de leerlingen lid worden van de vereniging en daar blijven sporten.

Een projectleider begeleidt de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen. Sportverenigingen krijgen deskundigheidsbevordering in verband met de beperkingen van de leerlingen. Ouders worden betrokken door brieven of folders, ouderavonden en aanwezigheid bij een aantal sportlessen van hun kind.

Tijdsinvestering

Scholen kunnen kiezen voor een twee- of een driejarig programma. Het aanbod bestaat uit twee of drie blokken van gemiddeld vier lessen per schooljaar, waarin leerlingen kennismaken met zes sporten. Na deze kennismaking organiseren sportverenigingen twee tot zes weken naschoolse activiteiten.

 

Meer weten?

Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: