Je kind helpen de stem te laten horen

Op steeds meer plekken laten kinderen en jongeren hun stem horen. Op school in de leerlingenraad, bij ministeries of bedrijven in een jongerenpanel of als ervaringsdeskundige in de jeugdhulp. Toch worden veel kinderen en jongeren nog niet genoeg gehoord. Hoe kun jij je kind helpen dit te doen?

Het is belangrijk dat jongeren hun stem laten horen. Veel beslissingen die hen aangaan worden nog genomen voor hen en niet mét hen. Je stem laten horen betekent dat je aandacht vraagt voor iets dat je wil veranderen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen en plekken waar je kind dit kan doen. Maar hoe? 

Zoek samen de weg

Kinderen en jongeren zitten vol met goede ideeën en initiatieven. Maar waar ze met hun ideeën terecht kunnen is soms best een zoektocht. Misschien heeft jouw kind goede ideeën over hoe kinderen zich meer betrokken kunnen voelen op school. Onderzoek in dit geval samen waar je kind terecht kunt, zoals bij de leerlingenraad.

Misschien heeft je kind wel een heel mooi plan voor in de gemeente. Ook hier is de eerste vraag; 'waar kun je terecht met je idee?'. Ga samen op zoek op de website van de gemeente.

Laat je kind ontdekken

Hebben jullie gevonden waar je kind terecht kan? Laat het dan op ontdekking gaan. Krijgt je kind het voor elkaar om een idee voor te leggen aan bijvoorbeeld de gemeenteraad? Dan is de overwinning extra groot als dit op eigen kracht is gelukt. Als je kind even niet verder komt, kun je natuurlijk altijd aangeven dat je graag meehelpt, meeleest met een voorstel of dat je oefenpubliek wil zijn voor een pitch.

Motiveer, luister en vraag door

Het kan zijn dat je kind vastloopt in het proces, zeker wanneer dit erg bureaucratisch is. Logisch dat je jouw kind wil helpen. Let hierbij wel op dat je niet onbedoeld het proces overneemt. Motiveer je kind om verder te gaan. Help over drempels heen te stappen door vragen te beantwoorden en luister naar de ervaringen. Vragen die je kunt stellen zijn: 'hoe heb je contact gezocht en welke manier kun je nog meer verzinnen?' of 'welke afspraken heb je gemaakt over wanneer je weer iets zou horen?'.

Kan het er nog bij?

Kinderen hebben in veel gevallen een druk leven. Ze gaan naar school, hebben een bijbaantje, sporten, zien hun vrienden of gaan misschien nog wel naar toneel of muziek. Houd in de gaten of wat je kind gaat ondernemen nog past in het dagprogramma.

Voor kinderen kan het lastig zijn om in te schatten wanneer iets wel of niet meer past in de tijd. Het laten horen van je stem is heel belangrijk, maar mag nooit ten koste gaan van hoe je kind zich voelt. Soms betekent dit ook dat je als ouder moet helpen om een besluit te nemen. Probeer hierin voorop te stellen wat je kind belangrijk vindt.

Ervaringen met jeugdzorg delen?

Heeft jouw kind ervaring met jeugdzorg, bijvoorbeeld omdat het een zorgtraject heeft doorlopen? En wil het deze ervaringen graag delen om andere jongeren te helpen? Of wil jouw kind de jeugdhulp verbeteren en kennis delen met professionals of beleidsmakers? Bekijk dan samen eens de pagina Ervaringskennis inzetten.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders