Wat als spanningen bij jou thuis oplopen door het coronavirus?

Zijn er spanningen of voel je je niet fijn thuis? Lees hieronder wat je dan kunt doen.

Tips bij lichte spanningen thuis

1. Neem een time-out.

  • Tel tot 10.
  • Adem diep in en uit.
  • Ga even naar buiten.
  • Ren een rondje of stomp in een kussen.
  • Zoek een plek in huis waar je even alleen kan zijn. Misschien heb je een eigen kamer waar je je terug kan trekken? Maar je kunt ook 'alleen' zijn door je oortjes in te doen en een muziekje op te zetten.

2. Praten lucht op.

Probeer een ruzie met je familieleden uit te praten. Vertel elkaar hoe je je voelt, waar je je zorgen over maakt, wat er mis ging. En bespreek oplossingen over wat je kan doen als het weer hoog oploopt. 

Maar misschien wil je juist met iemand buiten je familie praten. Praat met je vrienden of vriendinnen. Misschien zitten zij in dezelfde situatie en kun je even lekker klagen en tips uitwisselen. Misschien herkennen ze jouw zorgen niet, maar kunnen ze wel naar je luisteren.

Of praat met je leraar, lerares, een oom of tante over zorgen die je hebt. Als je regelmatig piekert, of soms slecht slaapt. Misschien kan hij of zij je helpen, met je meedenken of gewoon naar je luisteren. 

Je kunt ook bellen (0800 0432) of chatten met de Kindertelefoon om te praten over je zorgen. Of bel of chat met de Alles oké? Supportlijn voor jongeren vanaf 18 jaar. Of kijk eens bij Wie kan mij helpen voor websites waar je terecht kunt als je met iemand wilt praten.

3. Zorg voor een dagritme

Je kan beter omgaan met spanningen thuis als je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Dus... zorg voor een ritme in je dag.

4. Doe iets leuks!

Leuke dingen doen zorgt er vaak voor dat je je beter gaat voelen. Je kunt bijvoorbeeld een thuisbioscoop bouwen. Lampen uit, gordijnen dicht en popcorn halen in de supermarkt. Voel je je toch vaak alleen en verveeld? Kijk voor meer tips tegen eenzaamheid bij Ik voel me alleen.

Wat te doen als de spanningen thuis erg groot zijn?

Soms blijft het niet bij een irritatie of een woordenwisseling. Er wordt bijvoorbeeld geschreeuwd en geslagen thuis, of er vinden ongewenste seksuele handelingen plaats.

Schelden, slaan, schoppen

Misschien lukt het je ouders nu niet zo goed om de sfeer thuis goed te houden. Misschien moet je veel voor jezelf of voor een jonger broertje of zusje zorgen of wordt er thuis veel geschreeuwd naar elkaar. Schelden, slaan en schoppen noemen we kindermishandeling. Als dat bij jou thuis gebeurt, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Praat met iemand die je vertrouwt, dat kan helpen. Lees de tips bij 'Praat erover!'

Op deze websites vind je filmpjes over Kindermishandeling:

Heeft een van je ouders psychische of verslavingsproblemen en zijn er daarom veel spanningen thuis? Kijk dan ook eens op deze Instagram van KoppKoAmsterdam, de website van Trimbos, of de website Kopstoring

Ongewenste seksuele handelingen

Als je wordt gedwongen tot het uitvoeren, ondergaan of kijken naar seksuele handelingen of je wordt tegen je zin aangeraakt, betast of uitgekleed, heet dat seksueel misbruik. Ook dan is het belangrijk dat je hulp zoekt en hierover praat met iemand. Lees de tips bij 'Praat erover!'

Kijk de filmpjes van Centrum Seksueel Misbruik:

Videobeschrijving

In deze video wordt uitgelegd wat seksueel misbruik is. 

Seksuele of criminele uitbuiting

Zowel meisjes als jongens kunnen in handen vallen van een loverboy. Meestal zijn het jongens die vooral jonge meisjes of jongens voor zich inpalmen. Ze maken ze afhankelijk, dwingen ze tot werk of seks tegen betaling. Het doel van een loverboy is altijd om hier zelf geld aan te verdienen. Is dit bij jou het geval en zoek je hulp? 

Praat erover!

Voor kindermishandeling en seksueel misbruik hoef je je niet te schamen, want het ligt niet aan jou. Praten kan helpen.

  • Wie kan er goed naar jou luisteren? Bel, mail of app met iemand die je vertrouwt. Een van je ouders, leraren of mentor. Een oom of tante, of de vader of moeder van een vriend of vriendin. Of iemand anders die je goed kent. Die persoon kan je helpen.
  • Of praat je liever met een onbekende? Je kunt gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon. Zij luisteren naar je en helpen je. 
  • Je kunt ook gratis bellen naar 0800-0188 of chatten met Centrum Seksueel Misbruik.
  • Op de pagina Wie kan mij helpen? Vind je contactgegevens van meer organisaties waarmee je kunt chatten of bellen.
  • Heb je daar niet genoeg aan, omdat het niet goed met je gaat en je slecht slaapt of erg somber bent? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat. Denk je eraan om jezelf pijn te doen? Bel 0900-0113 of chat met vrijwilligers op de site van 113 zelfmoordpreventie. Zij zijn er ook dag en nacht om je te helpen.

Zorgen om een vriend(in) of klasgenoot

Maak je je zorgen om een klasgenoot of vriend(in)? Bijvoorbeeld omdat je diegene al een tijd niet hebt gezien op school. Of omdat je veel geschreeuw hoorde op de achtergrond tijdens het (beeld)bellen?

Als je denkt dat iemand in de problemen zit en hulp nodig heeft, praat er dan over met je ouders, leerkracht of een andere volwassene. Zij kunnen dan eens vragen aan je vriend(in) of klasgenoot en zijn of haar ouders hoe het gaat en of het thuis allemaal lukt.

Je kunt ook bellen (0800 0432) of chatten met de Kindertelefoon om te praten over je zorgen.

lees ook 

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.