Veelgestelde vragen van ouders over corona

Corona maakt nog maar weinig mensen ernstig ziek. Daarom zijn er geen regels meer. Misschien heb je als ouder nog vragen over corona. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen van ouders.

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Heb je klachten zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loopneus of snotneus? Volg dan de basisadviezen voor luchtweginfecties, zoals griep, verkoudheid of corona.

  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Ken je mensen die ernstig ziek kunnen worden van bijvoorbeeld griep of verkoudheid? Doe dan extra voorzichtig als je klachten hebt. Moet je toch in de buurt komen, bijvoorbeeld om voor iemand te zorgen? Draag een mondneusmasker.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht als je binnen bent. Zet bijvoorbeeld een raam open.

Moet je testen als je klachten hebt?

Nee, je hoeft niet te testen. Als je klachten hebt, maakt het niet uit of je corona, griep of een ander virus hebt. Want er worden nog maar weinig mensen ernstig ziek van corona. Als je klachten hebt, is het wel belangrijk om de basisadviezen te volgen die hierboven staan.

Moet je thuis blijven bij klachten?

Ben je ziek? Blijf dan thuis. Je kunt mensen om je heen besmetten als je corona, griep of een andere luchtweginfectie hebt. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden. De meest voorkomende klachten bij een luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loopneus of snotneus. Soms heb je ook koorts, spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid.

Moet de rest van het gezin thuisblijven als iemand klachten heeft?

Nee. Er zijn geen regels meer voor isolatie en quarantaine.

Zijn er nog coronaregels op school of bij de opvang?

Nee. Ook op school of op de opvang zijn geen coronaregels meer. Wel gelden dezelfde adviezen als voor bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

Kun je met klachten naar het buitenland?

Op Nederlandwereldwijd.nl kun je per land zien of er coronaregels gelden.

Op Rijksoverheid.nl vind je altijd de laatste informatie over het coronavirus in eenvoudige taal.