Veelgestelde vragen van aanstaande ouders en ouders van pasgeboren baby's

Als je zwanger bent of net bevallen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Wat zijn de risico's voor jou en je baby? Lees hier de veelgestelde vragen en antwoorden.

Vragen van aanstaande ouders

Is een vaccinatie veilig als ik zwanger ben of dit wil worden?

Bekijk voor het antwoord op deze vraag de pagina Vaccineren tegen corona.

Ben ik als zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?

Gebaseerd op de huidige kennis ben je tijdens de zwangerschap niet meer vatbaar voor het coronavirus dan anders. Wel is bekend dat je meer kans hebt op longproblemen als je tijdens de zwangerschap van een ander virus ziek wordt. 

Gaan de controleafspraken door?

De zwangerschapscontroles gaan gewoon door. Alleen bij coronagerelateerde klachten of bij een vastgestelde besmetting neem je contact op met jullie verloskundige.

Kan de baby ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling?

De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen.

Ook na de bevalling kun je als ouder de baby besmetten. Heb je klachten? Probeer je dan aan de hygiënemaatregelen te houden om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Ben je besmet met corona? Draag dan een chirurgisch mondmasker tijdens het voeden en verzorgen van jullie kind.

Kan ik een miskraam krijgen door het coronavirus?

Tot nu toe is dit niet gebeurd. Zwangere vrouwen met het coronavirus hebben niet vaker een miskraam dan andere zwangere vrouwen.

Mag mijn partner bij de bevalling in het ziekenhuis zijn?

Je partner mag bij de bevalling zijn. Vraag dit altijd even na bij jouw ziekenhuis. Neem je kinderen niet mee. Regel voor hen een oppas. Check van te voren wat de regels zijn, die kunnen per ziekenhuis verschillen.

Mag ik thuis bevallen als ik het coronavirus heb?

Bevallen mag thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek. Soms is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Dat hangt af van de ernst van je klachten. Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van andere coronapatiënten. Hoef je niet in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat wel, dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag jullie verloskundige wat er bij jullie in de buurt mogelijk is. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl en op Allesoverzwanger.nl.

Vragen van ouders van pasgeboren baby's

Mag er kraamvisite langskomen?

Elk ziekenhuis heeft regels over het ontvangen van kraamvisite. Informeer hierover bij jouw ziekenhuis. Beval je thuis? Of zijn jullie weer thuis na de bevalling? Maak dan afspraken met het kraambezoek.

Vraag bezoek om anderhalve meter afstand te houden. Ontvang liever geen kraamvisite als de kraamverzorgende er is. Sommige kraamzorgaanbieders hebben extra regels, zoals een maximaal aantal bezoekers tijdens de kraamtijd. Informeer hiernaar bij je kraamzorgaanbieder.

Laat kraambezoek alleen doorgaan als iedereen gezond is, niemand in de risicogroep valt en niemand (mogelijk) contact heeft gehad met besmette personen. Maak ook duidelijk wat jullie wel en niet willen; bijvoorbeeld knuffelen, zoenen of de baby vasthouden.

Kraamvisite wordt raamvisite

Jullie kunnen er ook voor kiezen om geen kraamvisite te ontvangen. Er zijn leuke voorbeelden van raamvisite. Jullie pasgeboren baby op een afgesproken tijd laten zien via het raam. Het is altijd aan de nieuwe ouders om te besluiten of er wel of geen bezoek wordt ontvangen. 

Mag ik borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Ja, je kunt gewoon borstvoeding geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat het coronavirus niet in de borstvoeding terecht komt. Let op dat je wel de baby kunt besmetten op andere manieren. Neem extra maatregelen om besmetting te voorkomen wanneer je coronaverschijnselen hebt:

  • Geef borstvoeding met een mondkapje op.
  • Was je handen voor het aanraken van de baby, de fles en de borstkolf.
  • Maak alles goed schoon na gebruik.

Nog een tip als je niet fit bent: kolf de melk en laat de gekolfde melk door een gezond persoon aan jullie baby geven.

Ook zonder borstvoeding te geven, kun je je baby besmetten. Tot nu toe zijn er geen baby’s ernstig ziek geworden door corona. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is voor de ontwikkeling van en hechting met de baby essentieel, ook als de ouder met corona besmet is. Houd je in dat geval aan de hygiënemaatregelen en gebruik een mondkapje. Het is ook een optie dat een  ouder met de baby tijdens de quarantaine in een aparte kamer verblijft. Bepaal samen, of voor jezelf, of dit een goede optie is.

Gaan de afspraken bij het consultatiebureau nog wel door?

In principe wel, maar hoe dit georganiseerd wordt hangt van het consultatiebureau af. In de consultatiebureaus worden maatregelen genomen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Volg deze goed op. Neem contact op met jullie consultatiebureau om te horen welke afspraken wel doorgaan en wat hun werkwijze is.

Meer informatie over deze eerste periode en de rol en taken van de jeugdgezondheidszorg vind je op:

Meer informatie over het coronavirus en vaccinaties vind je op rijksvaccinatieprogramma.nl.

Informatie over zwangerschap en corona in eenvoudige taal, aangevuld met illustraties, vind je op Pharos.nl

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.