Veelgestelde vragen van aanstaande ouders en ouders van pasgeboren baby's

Als je zwanger bent of net ouder bent geworden, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Hoe ga je om met kraambezoek? En als je zelf het virus hebt, mag je dan nog borstvoeding geven? Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Bespreek persoonlijke medische afwegingen of vragen met je huisarts of verloskundige.

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Vragen van aanstaande ouders

Is een vaccinatie veilig als ik zwanger ben of dit wil worden?

Als je zwanger bent, kun je je laten vaccineren met de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer. En ook de boosterprik wordt aangeraden. In heel veel landen hebben zwangere vrouwen een vaccinatie van Moderna of BionNT/Pfizer gehad. Deze vaccinaties zijn in de gaten gehouden en er zijn geen ernstige bijwerkingen voor moeder of baby gemeld.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat een vaccinatie schadelijk is voor je ongeboren baby. Via je placenta geef je wel antistoffen door aan je baby. Daardoor zijn pasgeboren baby's beschermd tegen verschillende ziekten. De kans is groot dat dit ook het geval is voor de antistoffen die je na het coronavaccin hebt aangemaakt. Als je langer dan drie weken voor je bevalling geprikt bent, is je baby de eerste maanden waarschijnlijk dus ook beschermd tegen corona.

Heb je toch nog vragen of zorgen over het vaccineren tijdens je zwangerschap? Of twijfel je wat de beste keuze is voor jou en je kind? Dat is heel normaal. Praat hierover met je verloskundige of huisarts.

Voor meer informatie kun je de informatiekaart Wel of geen prik van de KNOV, de Informatiekaart coronaprik en zwangerschap  van de Rijksoverheid bekijken. Of bekijk de video hieronder.

Videobeschrijving

Hoe zit het met coronavaccinatie als je zwanger bent, zwanger wilt worden, of borstvoeding geeft? Lauren Verster is in gesprek met immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen, waarbij de vragen worden beantwoord van lezers van Ouders van Nu.

Ben ik als zwangere vrouw meer vatbaar voor het coronavirus?

Gebaseerd op de huidige kennis ben je tijdens de zwangerschap niet meer vatbaar voor het coronavirus dan anders. Wel is bekend dat je ernstig ziek kunt worden als je tijdens de zwangerschap besmet raakt met corona. Bespreek klachten of zorgen met je verloskundige.

Er is in de media veel te doen geweest over de eventuele ontsteking van de placenta door een coronabesmetting bij zwangere vrouwen die niet zijn gevaccineerd. Deze uitspraken zijn gebaseerd op een klein onderzoek. Algemene uitspraken over risico's zijn nog niet te geven. Lees meer hierover op NVOG.nl.

Gaan de controleafspraken door?

De zwangerschapscontroles gaan gewoon door. Alleen bij coronagerelateerde klachten of bij een vastgestelde besmetting neem je contact op met jullie verloskundige.

Kan de baby ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling?

De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen.

Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt zo'n infectie bij baby's over het algemeen mild. Toch blijft voorkomen beter dan genezen, zeker bij baby's. Houd je daarom aan de maatregelen en houd je baby goed in de gaten. Als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Heb je klachten? Houd je dan aan de hygiënemaatregelen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Ben je besmet met corona? Draag dan een chirurgisch mondmasker tijdens het voeden en verzorgen van jullie kind.

Meer informatie is te vinden op Kennisnetgeboortezorg.nl.

Kan ik een miskraam krijgen door het coronavirus?

Tot nu toe is dit niet gebeurd. Zwangere vrouwen met het coronavirus hebben niet vaker een miskraam dan andere zwangere vrouwen.

Mag ik thuis bevallen als ik het coronavirus heb?

Bevallen mag thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek. Soms is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Dat hangt af van de ernst van je klachten. Je kunt, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. Je komt niet in de buurt van andere coronapatiënten. Hoef je niet in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat wel, dan kan dat in de meeste ziekenhuizen. Vraag jullie verloskundige wat er bij jullie in de buurt mogelijk is. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl en op Allesoverzwanger.nl.

Vragen van ouders van pasgeboren baby's

Mag ik borstvoeding geven als ik het coronavirus heb?

Ja, je kunt gewoon borstvoeding geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat het coronavirus niet in de borstvoeding terecht komt. Let op dat je wel de baby kunt besmetten op andere manieren. Neem extra maatregelen om besmetting te voorkomen wanneer je coronaverschijnselen hebt:

  • Geef borstvoeding met een mondkapje op.
  • Was je handen voor het aanraken van de baby, de fles en de borstkolf.
  • Maak alles goed schoon na gebruik.

Nog een tip als je niet fit bent: kolf de melk en laat de gekolfde melk door een gezond persoon aan jullie baby geven.

Ik heb het coronavirus. Hoe ga ik om met mijn baby?

Ook zonder borstvoeding te geven, kun je je baby besmetten. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is contact tussen ouder en kind voor de ontwikkeling van en hechting met de baby essentieel, ook als de ouder met corona besmet is. Houd je in dat geval aan de hygiënemaatregelen en gebruik een mondkapje. Het is ook een optie dat je met de baby in een aparte kamer verblijft. Bepaal samen, of voor jezelf, of dit een goede optie is.

Probeer wel te voorkomen dat anderen mensen het virus ook krijgen. Ontvang dus geen kraambezoek. Wat je nog meer kunt doen om te voorkomen dat je het virus doorgeeft, lees je op Thuisarts.nl.

Wat de rest van het gezin het best kan doen lees je op de pagina Veelgestelde vragen van ouders over testen en quarantaine.

Ik denk dat mijn baby corona heeft. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je huisarts wanneer je denkt dat je baby corona heeft.

Meer informatie over het coronavirus en vaccinaties vind je op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

Informatie over zwangerschap en corona in eenvoudige taal, aangevuld met illustraties, vind je op Pharos.nl

Meer over het coronavirus

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht