Testen en thuisblijven van professionals

Wat moet je doen als je coronagerelateerde klachten hebt als professional die werkt met kinderen, jongeren en ouders? Dat lees je op deze pagina.

Deze informatie is gebaseerd op de LCI-richtlijn Bron- en contactonderzoek COVID-19 en de LCI-richtlijn Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis.

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Op de pagina Testen en thuisblijven van kinderen en jongeren vind je informatie over wanneer geadviseerd wordt om kinderen en jongeren te laten testen en wanneer zij niet naar de opvang of naar school mogen. Dit is voor jou als professional handig om te weten. Wil je ouders informeren over corona en zaken als testen? Dan kun je gebruik maken van deze overzichtspagina met informatie voor ouders.

Wanneer doe je een test?

Een van de basisregels blijft dat je jezelf test of laat testen bij klachten. Veelvoorkomende klachten bij het coronavirus zijn:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
 • (licht) hoesten
 • benauwdheid
 • verhoging of koorts
 • plotseling verlies van reuk of smaak, zonder neusverstopping

Soms zijn er ook nog andere klachten en kun je ook last hebben van bijwerkingen na een vaccinatie. Bekijk alle ziekteverschijnselen van corona op de website van het RIVM.

Let op: deze adviezen voor testen gelden voor professionals in de zorg en kunnen afwijken van de adviezen voor burgers.

Doe een test

 • In principe doe je een zelftest als je klachten hebt én niet werkt met mensen die behoren tot de kwetsbare doelgroep.
 • Als je klachten hebt en je werkt wel met mensen die behoren tot de kwetsbare doelgroep, wordt geadviseerd je te laten testen bij de GGD.
 • Je kunt natuurlijk ook een zelftest doen wanneer je geen klachten hebt maar voor de zekerheid wil weten of je positief bent. Bijvoorbeeld als je bezoek krijgt of op bezoek gaat.

Heb je vragen over welke test wordt aangeraden? Bekijk dan de testtabel van het RIVM.

Wat doe je na de testuitslag?

De test is positief: wel corona

Het zelfzorgadvies is van kracht. Dat betekent dat je thuis blijft en in isolatie gaat. Daarnaast informeer je je contacten. Meer informatie over de duur van de isolatie vind je op  Quarantainecheck.nl

Let op: werk je met een kwetsbare doelgroep? Dan doe je ook altijd nog een test bij de GGD. Zij geven advies over isolatie.

De test is negatief: geen corona

Je kunt dan gewoon weer werken. Heb je nog klachten? Test je dan dagelijks met een zelftest voor je gaat werken. Ontwikkel je later klachten? Dan test je je opnieuw. Als je met kwetsbare doelgroepen werkt én nog klachten hebt, kun je onder voorwaarden weer werken. Bespreek dit met je organisatie.

Lees meer over het testbeleid en de inzet van zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis.

In contact geweest met een besmet persoon

Ben je in contact geweest met iemand die corona heeft, dan gelden er geen quarantaineregels meer. Je mag dus gewoon werken, maar er gelden wel de volgende adviezen:

 • Je neemt een zelftest af op dag 0 en dag 5 en wanneer je klachten ontwikkelt. Bij een positieve test ga je in isolatie.
 • Je doet voor de zekerheid nog een PCR test bij een negatieve zelftest als je klachten hebt.
 • Je draagt de eerste 10 dagen na het contact met de besmette persoon tijdens het werk een chirurgisch mondneusmasker van ten minste type II.
 • Je houdt  de eerste 10 dagen zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van collega's en kinderen en ouders op je werk. Vermijd ook zoveel mogelijk contact met personen die behoren tot de kwetsbare doelgroep op je werk. Lees meer over de adviezen voor professionals in de richtlijn van het RIVM.

Lees ook

Meer over het coronavirus

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht