Testen en thuisblijven van kinderen en jongeren

Wat is het testadvies voor kinderen en jongeren? Mogen zij ook met klachten naar de opvang of naar school? Dat is voor jou als professional handig om te weten. Deze pagina geeft je hier informatie over. Op de pagina Werken met kinderen, jongeren en ouders in coronatijd staat meer informatie om mee te nemen in de afwegingen die je maakt in je werk wanneer er sprake is van klachten of positief geteste kinderen of jongeren.

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er zijn geen verplichte maatregelen meer. Wel gelden voor iedereen een aantal basisadviezen.

Klachten bij kinderen en jongeren

Iedereen met coronagerelateerde klachten wordt geadviseerd een zelftest te doen, dus ook kinderen en jongeren. Aandachtspunten daarbij zijn:

  • Voor kinderen en jongeren ouder dan 4 jaar wordt ook geadviseerd te testen bij milde klachten.
  • Kinderen en jongeren die behoren tot de kwetsbare doelgroep of hier tijdens werk of stage mee in contact komen kunnen bij de GGD testen. Bij coronagerelateerde klachten geldt het advies om naast het doen van een test niet naar opvang of school te gaan. Bij kinderen tot 4 jaar geldt dit alleen bij veel hoesten, koorts of benauwdheid. Bij een negatieve zelftest kunnen kinderen en jongeren met klachten weer naar de opvang of school.
  • Als er niet getest wordt mag het kind weer naar school of de opvang als het ten minste 24 uur volledig klachtenvrij is.

Positieve test? 

Bij een positieve uitslag van de zelftest - het kind heeft corona - is het niet meer nodig om opnieuw te testen bij de GGD. Het zogeheten zelfzorgadvies start dan. Dat betekent dat het kind thuis blijft en dat personen die contact hebben gehad met het kind worden gewaarschuwd. Meer informatie over hoelang het kind thuis blijft, check je op Quarantainecheck.nl.

Meer over het coronavirus

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht