Testen en thuisblijven van kinderen

Als je werkt met kinderen, wil je weten waar je rekening mee moet houden wanneer een kind bijvoorbeeld coronagerelateerde klachten heeft. Wat is het testadvies voor kinderen? Mogen kinderen met klachten naar de opvang of naar school? En wat als er een klasgenootje positief test op het coronavirus? Deze pagina geeft je hier informatie over.

Wat is het advies voor het testen van kinderen?

Het advies is om kinderen tot en met 12 jaar te laten testen bij coronagerelateerde klachten. Zo komt er beter zicht op de verspreiding van het coronavirus.

Testen van kinderen tussen de 0 en 12 jaar wordt in ieder geval dringend geadviseerd als: 

 • de klachten niet (alleen) bestaan uit verkoudheidsklachten zoals keelpijn, loopneus, niezen of neusverkoudheid, maar er ook sprake is van regelmatig hoesten, koorts en/of benauwdheid). 
 • het kind ernstig ziek is. Neem dan contact op met de huisarts. De huisarts kan besluiten om het kind te laten testen.
 • het kind coronagerelateerde klachten heeft én een huisgenoot (GGD categorie 1) is van iemand met corona. Ouders krijgen hierover informatie van de GGD.
 • het kind coronagerelateerde klachten heeft én een contact (GGD categorie 2 of 3) is van iemand met corona. Ouders krijgen hierover informatie van de GGD.
 • het kind deel uitmaakt van een uitbraakonderzoek, op advies van de GGD.

Wat te doen totdat de testuitslag bekend is?

Kinderen die getest zijn, blijven thuis totdat de testuitslag bekend is. Behalve wanneer een kind getest is als categorie 3 in het kader van een bron- en contactonderzoek van de GGD, dan hoeft het kind niet thuis te blijven in afwachting van de testuitslag.

Wat als de testuitslag bekend is? 

 • Bij een positieve testuitslag volg je de instructies van de GGD.
 • Bij een negatieve testuitslag mag het kind weer naar de opvang of naar school. Dit mag ook als nog niet alle klachten weg zijn, tenzij de quarantaineperiode nog niet voorbij is.

Een kind met klachten dat niet getest is, mag weer naar de opvang of naar school als hij/zij ten minste 24 uur volledig klachtenvrij is. Indien milde klachten (zoals verkoudheidsklachten of af en toe en kuch) aanhouden, dan mag het kind – met milde klachten - zeven dagen na de eerste ziektedag weer naar school of de opvang. Let op: dit geldt niet als er nog een quarantaine-advies is.

Kindvriendelijk testen

Er wordt aandacht besteed aan het zo kindvriendelijk mogelijk testen. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat de neusafname minder diep hoeft. Het stokje wordt hierbij minder diep de neus ingestoken. De ondiepe neustest wordt in combinatie met een keeltest afgenomen.

In deze video van het RIVM wordt uitgelegd wat een kind met coronaklachten kan verwachten bij een coronatest. Je kunt deze video bijvoorbeeld aan ouders en/of kinderen laten zien. Bekijk ook deze voorlichtingsfilm voor het testen van jonge kinderen. 

Klachten en naar de opvang of school?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kinderen die naar de opvang gaan en kinderen die naar de basisschool gaan.

 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen naar de opvang met verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn. Ook mogen zij naar de opvang als ze veel hoesten en benauwd zijn en dit past bij bekende klachten zoals hooikoorts en astma. Dit mag ook als de klachten al langer dan zeven dagen aanwezig zijn. Zij blijven verder wel zoveel mogelijk thuis, bijvoorbeeld niet naar clubjes. 

Alle kinderen blijven thuis als zij:

 • koorts hebben.
 • getest gaan worden en/of in afwachting zijn van de testuitslag.
 • bij iemand in huis wonen die naast milde klachten ook koorts heeft en/of benauwd is. Iedereen blijft dan thuis totdat die persoon een negatieve testuitslag heeft. Tenzij het kind in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad, dan mag het wel naar school.
 • zij huisgenoot zijn van iemand die positief getest is op het coronavirus. Tenzij het kind in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad, dan mag het wel naar school.
 • een nauw contact zijn van iemand met corona. Tenzij het kind in de afgelopen zes maanden corona heeft gehad, dan mag het wel naar school.
 • terugkomen uit een hoogrisicogebied. Bekijk de Quarantaine Reischeck COVID-19 op de website van de Rijksoverheid.

De beslisboom op de site van BOink kun je als leidraad gebruiken om te beslissen of een kind wel of niet naar de opvang of school mag komen. In deze handreiking van het RIVM lees je meer over neusverkoudheid bij kinderen.

Lees meer in het protocol voor het basisonderwijs

Bron- en contactonderzoek kinderopvang en basisonderwijs

De kinderopvang en basisscholen zijn open. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. Niet onderling en ook niet tot volwassenen. Medewerkers houden onderling wel anderhalve meter afstand tot elkaar.

Als bij een kind, begeleider of onderwijzer een corona-infectie is vastgesteld, meldt de school dit bij de GGD.

Als er een besmetting plaatsvindt:

 • Kinderen en medewerkers die worden gezien als nauw contact (GGD categorie 2) hoeven niet in quarantaine als zij voldoen aan de volgende voorwaarden:
  • Kinderen en medewerkers die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad
  • Medewerkers en kinderen die volledig gevaccineerd zijn, waarbij de laatste prik minstens twee weken geleden was
  • Medewerkers of kinderen die langer geleden corona hebben gehad en minimaal twee weken geleden één vaccinatie hebben gekregen
 • GGD categorie 2 contacten die niet aan de voorwaarden voldoen, gaan 10 dagen in thuisquarantaine. Zij kunnen zich op of na dag 5 na het laatste contact testen of, als zij besluiten om geen test te doen, nog 5 dagen langer (totaal 10 dagen) in quarantaine. Indien de test op of na dag 5 negatief is of de quarantaineperiode van 10 dagen voorbij is, kunnen kinderen naar de opvang of school. Daarnaast wordt er dringend geadviseerd om te testen bij het ontstaan van klachten tijdens de 10 dagen na het laatste contact, ook als een eerdere test negatief was.
 • GGD categorie 3 contacten hoeven niet in quarantaine. Zij kunnen zich op dag 5 laten testen en dienen alert te zijn op het ontstaan van klachten.

Lees ook de informatiebrieven voor:

Uitbraakonderzoek

De GGD doet een uitbraakonderzoek als er 3 of meer gevallen van een bevestigde corona zijn die met elkaar te maken hebben.

Huisgenoten van kinderen met klachten

Huisgenoten van kinderen met klachten of die in afwachting zijn van een testuitslag, hoeven niet thuis te blijven of in quarantaine te gaan.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.