Spanningen thuis voorkomen en oplossen

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Eerste hulp bij acuut oplopende spanningen

 • Neem met zijn allen (maar los van elkaar) een time out.
 • Blaas stoom af: rondje rennen, de trap op en af rennen, stompen in een kussen.
 • Praat over de situatie/escalatie; wat ging er mis?
 • Zoek nieuwe oplossingen die jullie als gezin helpen en stem oplossingen met elkaar af.
 • Zoek steun bij andere ouders of bij opvoedprofessionals in jouw gemeente.
 • Schakel opvoedhulp in: neem contact op met het wijkteam of de huisarts.
 • Maak een plan om nieuwe escalaties te voorkomen.

Tip van andere ouders

Maak een STOP-KNOP of een TIME-OUT-KAART. Ieder gezinslid mag deze één keer per dag inzetten om een situatie te pauzeren. Dit betekent niet dat het onderwerp verdwijnt, maar dat je het er even niet over hebt. Pak het op een later en rustiger moment weer met elkaar op.

Zorg goed voor jezelf

Het kan gebeuren dat je als ouder iets zegt of doet waar je later spijt van hebt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier op tijd aandacht aan te besteden. Als je flexibel met de huidige situatie omgaat, vergroot dit de kans dat jullie er samen sterker uitkomen. Zoek daarom steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt, ook bij het opvoeden. En als je toch uit je slof schiet of boos wordt, los het probleem goed op:

 • Praat erover met je kinderen en partner en zoek steun in je netwerk.
 • Leg uit dat spanningen soms wat hoog oplopen.
 • Bied je excuses aan als dit nodig is.
 • Maak het weer goed. Knuffel, klets, giechel samen en wees mild voor jezelf en elkaar.

Als deze negatieve stap voorbij is, maak dan op een rustig moment een plan hoe je zo’n escalatie de volgende keer voorkomt of minder heftig maakt. Het helpt om daarbij af te spreken dat je probeert begrip voor elkaar te hebben, ook als de ander uit zijn slof schiet. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Ai, volgens mij wordt het je even teveel. Zullen we een time-out doen?'

Mentaal fit

Op de website www.mentaalvitaal.nl vind je veel tips hoe je als volwassene kunt omgaan met spanning rond de coronacrisis én hoe je kunt werken aan je mentale fitheid.

Als je gescheiden bent

Als je gescheiden bent en de opvoeding van de kinderen deelt met je ex-partner, heb je wellicht iets aan de informatie over de omgangsregeling

Praten over corona met kinderen

Tips over hoe je met kinderen kunt praten over het coronavirus lees je op de pagina Praten met kinderen

Opvoedvragen

Als ouder loop je ook tegen alledaagse opvoedvragen aan. Zo hebben ouders veel vragen over mediagebruik en schermtijd. Lees daarover onze tips.

Voor alledaagse opvoedvragen kun je advies vragen aan andere ouders en opvoeders. Het is belangrijk om contact te houden met andere ouders. Lees hier meer over op de pagina Opvoeden? Blijf erover praten. Iedereen zit in dezelfde situatie, dus zoek steun bij elkaar. Ook kun je voor betrouwbare informatie terecht op Opvoeden.nl.

Op de website van het opvoedprogramma Triple P vind je adviezen over positief opvoeden in tijden van corona. Deze informatie is ook beschikbaar in andere talen dan Nederlands.

Initiatieven in jouw gemeente

Een aantal gemeenten neemt initiatieven om op een laagdrempelige manier vragen en ervaringen te kunnen uitwisselen over opvoeden rondom corona. Als er een Centrum voor Jeugd en Gezin is in jouw gemeente, kun je daar terecht via de website of telefonisch.

Een mooi voorbeeld is de website van de gemeente Den Haag voor gezinnen in tijden van corona, met veel nuttige tips en informatie: https://gezinencorona.nl/. Google ook je eigen gemeente met zoektermen als corona + gezinnen en kijk wat er in jouw buurt wordt georganiseerd en ondersteund.

Doe het niet alleen

Het is helemaal niet gek dat je om hulp en steun vraagt. Trek aan de bel bij andere opvoeders die je kent, bij het wijkteam of bij je huisarts. Zeker wanneer je merkt dat de spanningen oplopen en dit invloed heeft op je slaap of je incasseringsvermogen.

Als het niet goed met je gaat

Merk je dat het niet goed met je gaat? Er zijn meerdere organisaties die voor jou klaarstaan. Lees: Een luisterend oor voor jou als ouder. Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun psychische problemen. Je kunt daarom ook anoniem deelnemen aan online zelfhulp.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.