Sociale media en (nep)nieuws

Misschien zit je de laatste tijd meer op sociale media. Sociale media zijn vooral leuk. En het is handig om nieuws te kijken en te lezen. Soms is het ook niet zo leuk. Wat kun je doen tegen online pesten? En hoe herken je nepnieuws?

Wat kan ik doen als ik online gepest word?

Hier zijn tips voor wat je kunt doen:

  • Probeer eens te praten met degene die jouw pest. Soms hebben ze niet door dat hun acties onaardig zijn.
  • Als praten niet werkt, blokkeer diegene dan.
  • Praat erover met vrienden, je ouders of iemand anders die jij vertrouwt.
  • Reageer niet op het pestbericht. Hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Bewaar de berichtjes als bewijs. Je kunt bijvoorbeeld een screenshot maken. Mocht je de berichtjes dan willen laten zien aan iemand die jou kan helpen, dan kan dat.

Wil je meer weten over verschillende vormen van online pesten en hoe je dit voorkomt? Kijk dan op Pestweb.nl of op de site van Stichting Stop Pesten NU.

Wat kan ik doen als ik een eng filmpje heb gezien?

Je kunt er dan het best over praten. Het wordt dan makkelijker om het weer te vergeten.

Vertel het bijvoorbeeld aan je ouders, je beste vriend of iemand anders die je vertrouwt.

Wat is een 'challenge'?

Bij een challenge dagen kinderen elkaar online uit om een opdracht uit te voeren. Bijvoorbeeld ijskoud water over jezelf heen gieten of zoveel mogelijk spekjes in je mond stoppen. Sommige uitdagingen zijn gevaarlijker. Zoals jezelf laten flauwvallen. Doe niet zomaar mee met een challenge. Bespreek eerst met je ouders, je leraar of een andere volwassene of de uitdaging waar je aan mee wilt doen wel veilig is.

Hoe weet je of iets echt nieuws of nepnieuws is?

 1. Kijk altijd naar wie het bericht heeft gemaakt. Wie heeft het geschreven of gefilmd? Bestaat deze persoon echt? Is de schrijver of de organisatie waar de schrijver voor werkt te vertrouwen volgens jou?
 2. Controleer of het bericht ook op andere plekken staat. Bijvoorbeeld op de site van het Jeugdjournaal of Kidsweek. Je kunt ook een paar steekwoorden uit het bericht via Google opzoeken om te kijken of het bericht op websites staat die zijn te vertrouwen. Je kunt ook aan je ouders vragen of je het kunt vertrouwen.

Bij het Jeugdjournaal en Kidsweek werken mensen die goed nadenken over welk nieuws ze vertellen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze uit waarom sommige berichten niet waar zijn. In deze video van het NOS Jeugdjournaal leggen ze uit waarom nepnieuws steeds lastiger te herkennen is en kun jij jezelf testen.

Videobeschrijving

In deze video leggen we uit waarom nepnieuws steeds lastiger te herkennen is en kun jij jezelf testen. Zie jij het verschil tussen echt en nep?

 

Je kunt ook op de website van Is dat echt zo? kijken. Daar kan je meer leren over hoe je weet of iets echt of nep is.

Wat kan ik doen tegen nepnieuws?

Stuur niet alles wat je krijgt zomaar door. Bedenk eerst of het echt of nep is.

Makers van nepnieuws willen namelijk dat heel veel mensen hun berichten lezen. En mensen geloven dingen sneller als ze die toegestuurd krijgen van bekenden. Die vertrouwen ze.

Wat kan ik doen als ik veel vervelende berichten lees?

 • Als je al dat nieuws niet fijn vindt, stop dan even met het nieuws volgen.
 • Vertel je ouders dat je het vervelend vindt en waarom dat zo is.
 • Ga even iets anders doen. Speel een spelletje, lees een boek, kijk een film, of ga even naar buiten. Afleiding met leuke dingen is voor iedereen een goede manier om met al het nieuws om te gaan.

Wat moet ik doen als ik een blootfoto krijg?

Het sturen van blootfoto's heet sexting. Sommige kinderen sturen een blootfoto of filmpje van zichzelf of van iemand anders door.

Stuur zelf nooit een blootfoto van iemand anders door. Heb jij foto's of filmpjes ontvangen die vervelend zijn? Praat er dan over met je ouders, je vrienden of je meester of juf.

Videobeschrijving

Loes van 17 jaar stuurde een blootfoto van een vriendin door, toen ze ruzie met haar kreeg. Het mag natuurlijk niet, maar dit soort dingen gebeuren vaker. Deskundigen willen daarom dat kinderen er eerder les over krijgen

 

Iemand die ik niet ken, vraagt op internet om een foto van mij. Wat moet ik doen?

Het is belangrijk dat je onbekenden niet zomaar vertrouwt. Als iemand die jij niet kent gekke vragen stelt, moet je oppassen met wat je stuurt.

Let dus op als je online spelletjes doet of chat met onbekenden. Geef bijvoorbeeld nooit een foto van jouzelf aan iemand die jij niet in het echt kent.

Videobeschrijving

Chatgesprekken in games zijn meestal gewoon leuk, maar het kan ook verkeerd lopen. Bijvoorbeeld als iemand die je nog niet kent verkeerde bedoelingen heeft. Deskundigen waarschuwen daarvoor.

 

Ik heb iets vervelend meegemaakt op internet. Wat nu?

Het is belangrijk dat je erover praat. Met je ouders, of iemand anders die jij vertrouwt. Of ga naar de site van meldknop.nl of De Kindertelefoon, daar kun je bellen of chatten met iemand die jou kan helpen.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.