Samen een feestje vieren

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, zijn er bijna geen beperkingen meer op het vieren van verjaardagen en andere gezamenlijke activiteiten. Toch is het goed om nog voorzichtig te blijven. Waar kun je op letten bij het vieren van een feestje?

Feestjes vieren

Er is geen advies meer voor een maximum aantal mensen dat je thuis mag ontvangen. Wel moet je ervoor kunnen zorgen dat volwassenen onderling en met iedereen van 13 jaar en ouder anderhalve meter afstand kan houden. Weet je niet zeker of dit kan? Verdeel een verjaardag dan over meerdere momenten op de dag of over meerdere dagen.

Vier je je feestje na 25 september? Dan is afstand houden niet meer nodig. Het kan wel zijn dat jij of een van je gasten het toch nog fijn vindt om afstand te houden. Bespreek dit vooraf met elkaar en respecteer elkaars wensen. Zo blijft het voor iedereen een leuk feest.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven sowieso onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Wel zo handig bij logeerpartijtjes en wanneer jullie spelletjes willen spelen of als je kinderen een film willen kijken met elkaar.

Check bij jezelf

Stel jezelf altijd de vraag waar je je prettig bij voelt. Het uitstellen van een verjaardagsfeestje of logeerpartij is nog steeds een prima optie. Zeker als je hier goede afspraken over maakt met je kind. Overleg ook met ouders van de andere kinderen. Zo weet iedereen van elkaar wat zij fijn vinden.

Afspraken over thuisblijven bij ziekte

Spreek met gasten af dat iemand met verkoudheidsklachten, verhoging of koorts en/of benauwdheid thuisblijft. Vier je een kinderfeest, spreek dit dan vooraf af met de andere ouders.

Als iemand bij jullie thuis verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft, dan gaat het feest niet door. Bereid je kind erop voor dat deze dingen kunnen gebeuren, want dat is natuurlijk erg jammer.

Handenwaspauzes

Het is nog steeds verstandig om goed op de hygiëne te letten. Zorg bij een kinderfeest bijvoorbeeld dat de kinderen tussendoor goed hun handen wassen tijdens 'handenwaspauzes'. Belangrijk is dat zij dit voor en na het spelen met speelgoed en toestellen doen. Zorg verder ook voor voldoende ventilatie van de ruimte wanneer je met z’n allen binnen bent.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.