Praten met kinderen over corona

Hoe praat jij met je kind over corona en de situatie eromheen? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Wees eerlijk over het coronavirus en de situatie zonder je kind bang te maken. Omdat maatregelen niet ten koste mogen gaan van kinderen en jongeren, is het belangrijk om samen een balans te zoeken. Lees meer.

Videobeschrijving

Het coronavirus is elke dag in het nieuws en zal voorlopig ons leven en werken blijven beïnvloeden. Voor je kind kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat er precies aan de hand is. Presentatrice Fiona geeft tips over hoe je het beste met je kind over het coronavirus praat.

Tien tips

Tip 1. Stel vragen

Praten begint met vragen stellen aan je kind over corona en de situatie eromheen. Bijvoorbeeld: 'Wat vind jij ervan dat…' Stel open vragen waar je kind méér op kan antwoorden dan alleen ja of nee. Zo kom je erachter waar jouw kind over nadenkt en of jouw kind zich zorgen maakt.

Ben je benieuwd welke vragen door veel kinderen en jongeren worden gesteld? Bekijk dan eens vraag en antwoord voor kinderen en vraag en antwoord voor jongeren.

Let op: Ken je de wet van de dubbele bescherming? Kinderen beschermen hun ouders door niets te zeggen als ze merken dat hun ouders bang of bezorgd zijn. Ouders doen hetzelfde, omdat ze hun kind niet onnodig bang willen maken. Als ouders doorbreek je dit door vragen te stellen. Zo kom je erachter of je kind bang is.

Tip 2. Wees eerlijk 

Waarschijnlijk stelt jouw kind ook vragen aan jou over het coronavirus of over dingen die ermee te maken hebben. Wees eerlijk zonder je kind bang te maken. Heeft je kind zorgen? Geef aan dat je die zorgen begrijpt en stel je kind gerust. Zeg niet dat er niets aan de hand is. Een kind merkt aan veel dingen dat het gewone leven nu anders is dan normaal. 

Tip 3. Houd je antwoord kort

Blijf met je antwoord zo dicht mogelijk bij de vraag van je kind. Ga niet uitweiden. Pas het aan de leeftijd en karakter van je kind aan. Heb je een jong kind? Voeg niet teveel informatie toe. Check of jouw antwoord voldoende is. Bijvoorbeeld: 'Heb je daar nog meer vragen over…?'

Tip 4. Leg uit waarom dingen nu anders gaan 

Waarom werk je thuis? Waarom dragen papa en mama een mondkapje in de trein? Gebruik hulpmiddelen, zoals het Jeugdjournaal of een corona-prentenboek, om dit uit te leggen op een manier die past bij jouw kind. Kinderen kunnen zich vaak beter aanpassen in nieuwe situaties dan volwassenen. Ben je hiervan bewust tijdens het uitleggen. Wat jij lastig vindt, hoeft voor je kind soms geen enkel probleem te zijn.

Tip 5. Geef aan wat jouw kind zelf kan doen

Jouw kind kan de coronacrisis niet oplossen. Maar jouw kind kan wel helpen: door goed handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden van andere mensen. Je kind kan ook helpen om de sfeer thuis goed te houden. Of door een tekening te maken voor oma of de oude mensen in de buurt.

Tip 6. Blijf erover praten 

Heb je al vaker gepraat over corona? Blijf dat doen. Zo blijf je in gesprek en weet je wat er in je kind omgaat. Kies een spontaan moment, bijvoorbeeld als jullie samen de tafel dekken. Of knoop een gesprekje aan als je kind jou een vraag stelt. 

Tip 7. Let op het gedrag van je kind

Gedrag en de houding van je lichaam zeggen soms meer dan duizend woorden. Het gedrag kan laten zien dat er vragen of emoties zijn, waarvoor kinderen de woorden niet kunnen vinden. Kijk naar je kind: zie je aan zijn gedrag, lichaam of houding dat jouw kind zich misschien wel zorgen maakt? Bespreek dit en stel hier vragen over. Is je kind bijvoorbeeld stiller of meer terughoudend dan normaal? Stel daar een vraag over. Bijvoorbeeld; ‘ik merk dat je wat stiller bent, wil je me vertellen waar je aan denkt?’

Tip 8. Heb aandacht voor gevoelens

Kinderen kunnen in deze situatie stiller, angstiger of misschien bozer zijn dan normaal, dat is heel logisch. Benoem en erken die gevoelens; hun gevoel is écht en het mag er zijn. Bespreek dit met elkaar om erachter te komen welke gedachtes en vragen bij deze gevoelens horen. Dit kan weer helpen om de situatie beter te snappen en om hier goed mee om te gaan. Gebruik bijvoorbeeld deze emotiekaartjes om het gesprek op gang te brengen.

Maakt jouw kind zich zorgen?

Anke Klein, wetenschapper aan de Universiteit Leiden, doet al jaren onderzoek naar angst bij kinderen. Zij gaf bij het Jeugdjournaal een aantal goede tips hoe kinderen zich beter kunnen voelen als er zo veel narigheid in het nieuws is. In dit filmpje van het Jeugdjournaal worden ook drie tips aan ouders gegeven. 

Tip 9. Sluit je gesprek positief af

Benoem wat er goed gaat in het gezin. Vraag wat jouw kind leuk vindt aan deze bijzondere tijd. Of vraag wat je kind de afgelopen tijd over zichzelf of over de wereld heeft geleerd. Vertel ook wat jij fijn vindt in deze tijd en wat jij hebt geleerd.

Tip 10. Let op meeluisteren

Wees je ervan bewust dat kinderen vaak automatisch meeluisteren met gesprekken tussen volwassenen over de coronasituatie. Of ze luisteren mee met het journaal voor volwassenen. Hierdoor kan jouw kind bang worden. Het krijgt teveel informatie. Let hier bewust op. Jij weet wat jouw kind aankan. Praat daarom zelf met je kind over corona.

Extra gesprekstips van Unicef

Check of je kind te maken heeft met pesten en discriminatie

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meer meldingen van rassendiscriminatie. Check of je kind hiermee te maken heeft. Heeft jouw kind last van pesten en discriminatie of pest jouw kind andere kinderen? Leg uit dat het coronavirus niets te maken heeft met hoe iemand eruit ziet, waar hij vandaan komt of welke taal hij spreekt. Pesten is altijd verkeerd. Juist nu is het belangrijk om aardig te zijn voor elkaar.

Praat met je kind over mensen die anderen helpen

Voor kinderen is het belangrijk te weten dat mensen elkaar helpen en steunen. Vertel hen dat bijvoorbeeld dokters en verpleegkundigen alles op alles zetten om te zorgen dat we veilig zijn. Het kan voor kinderen geruststellend zijn te weten dat mensen meeleven en actie ondernemen.

Bron: Unicef.nl

Andere manieren

Er zijn gezinnen waar op een andere manier wordt gepraat over het coronavirus en de situatie eromheen. Handvatten bij deze verschillende situaties zijn gebundeld op de pagina Anderstalige en andere alternatieve communicatie.

Ouders van kinderen met autisme

Hulpmiddelen bij praten over corona

Bekijk met jouw jonge kinderen het coronaverhaaltje voor kleintjes:

Videobeschrijving

Dit verhaaltje voor peuters & kleuters vertelt het verhaal over Corona. De film is bedoelt om ouders te helpen de situatie rondom Corona op een kindvriendelijke en positieve manier te vertellen aan hun kinderen.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.