Praktijkvoorbeelden van en voor gemeenten

Hoe kun je als gemeente in coronatijd op een verantwoorde manier activiteiten aanbieden aan jongvolwassenen en jongeren? Hoe betrek je jongeren bij de coronamaatregelen? Wat werkt en wat hebben we geleerd van wat niet werkt?

Op deze pagina vind je inspirerende praktijkvoorbeelden van gemeenten voor gemeenten. Om van elkaar te leren en het wiel niet steeds opnieuw te hoeven uitvinden. Je vindt hier corona-specifieke voorbeelden maar ook bredere voorbeelden die tot inspiratie kunnen leiden. We benoemen de impact van elk initiatief voor jongeren, de kanalen die zijn ingezet om jongeren te bereiken en welke partijen succesvol zijn betrokken.

Deze pagina wordt de komende tijd aangevuld met nieuwe initiatieven. Heb je ook een inspirerend initiatief voor deze pagina? Meld je initiatief dan aan via dit formulier. Zo kunnen we zoveel mogelijk van elkaar leren en elkaar inspireren.

Maatschappelijke diensttijd in coronatijd

Wil je meer weten over hoe je als gemeente maatschappelijke diensttijd (MDT) in kan zetten voor de coronawinter? Of weten waarom MDT van belang is voor jongeren en hoe we jongeren kunnen aanmoedigen om zich juist in deze tijd hierbij aan te sluiten? Kijk dan op deze website. Gemeenten kunnen deze winter een subsidie van 10.000 euro aanvragen om activiteiten op te zetten waarmee jongeren zich inzetten voor de samenleving. Meer informatie vind je op deze pagina.

Poster WALHELLEp

Een voorbeeld van een MDT-initiatief: WALHELLEp 

WALHELLEp is de eerste gratis luister- en chatlijn voor en vooral dóór jongeren/jongvolwassenen (12-27 jaar). WALHELLEp is een MDT-project van Noah van Weers (22) en Vincent Draaijer (26). Ze kregen daarbij steun van medewerkers van professionele luisterlijnen voor volwassenen of specifieke doelgroepen. De jongvolwassenen worden dagelijkse begeleid door mensen met een gespecialiseerde jeugdzorgachtergrond en medewerkers van WALHALLAb.

Samenwerking met het vrijwillig jeugdwerk

Afgelopen tijd hebben veel gemeenten het vrijwillig jeugdwerk (zoals scouting, speeltuinverenigingen, jong Nederland, YMCA en jeugdkampen) benaderd om naast hun gewone aanbod ook zomer- en herfstactiviteiten te organiseren voor niet-leden. Gemeenten benaderen deze partijen met name voor locaties, spel- en sportmateriaal en begeleiding. Deze organisaties hebben zich daarnaast ingezet om jongeren Corona-proof te laten hangen en chillen. Ook voor de winter zitten daar mogelijkheden. De organisaties in het vrijwillig jeugdwerk werken op landelijk niveau ook samen bij het opstellen van Corona-protocollen. Meer informatie vind je op deze website

Praktijkvoorbeelden gemeenten: uitvoeringsfase

Gemeente Dordrecht

Logo Gemeente Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft jongerenwerkers van R-Newt gefaciliteerd om drie initiatieven op te zetten om jongeren in de ‘wat kan er wel’ stand te krijgen omtrent corona:

 1. Livestream
  Samen met Rubii Games (een social gaming organisatie) heeft R-Newt een livestream georganiseerd voor jongeren om over corona in gesprek te gaan. Dit was een combinatie van live en online. Impact van de livestream: Jongeren hebben inspiratie gedeeld en kwamen erachter dat ze niet alleen staan in de problemen en uitdagingen die ze hebben.
 2. Radioshow
  Deze online radioshow met als titel 'In gesprek met de stad' verbond Dordtse jongeren aan een breder publiek. Het gesprek ging over 'corona communities; jong en creatief in moeilijke tijden'. Tijdens de bijeenkomst werden jongeren uitgedaagd om zelf met ideeën ter verbetering van hun leefomgeving te komen. Een deel van het gesprek is te zien op deze pagina. Impact van de radioshow: jongeren werden uitgedaagd om een dieper gesprek te voeren en alle partijen werden uitgedaagd om een situatie/probleem vanuit verschillende oogpunten te bekijken.
 3. Pitch night
  Tijdens de pitch night op 8 oktober in de Dordtse Stadsbibliotheek kregen jongeren niet alleen de kans om hun dromen te delen, maar hier ook direct een klein uitvoeringsbudget voor te krijgen. Acht vlammende pitches werden vooraf gegaan door een opening van wethouder Van der Linden. Iedere pitcher kreeg feedback en vragen van een jonge jury die in samenwerking met de Dordtse Jongerenraad was samengesteld.

Jongere: 'fijn om te merken dat ik niet de enige ben die zich zo voelt in coronatijd'

Tijdens de avond pitchen jongeren allerlei ideeën: van een fashion show met ‘plastic waste’ tot een beroepenmarkt voor jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen. Alle pitchers kregen een uitvoeringsbudget van €250.

Pascale Wubben was de grote winnaar van 1000 euro. Zij won deze prijs met haar pitch voor een mobiele schoonheidssalon voor mensen met een beperking die nu nergens heen mogen of – bijvoorbeeld als dakloze – nergens heen kunnen.

Impact: jongeren voelden zich gehoord en krijgen eigenaarschap om initiatieven uit te voeren die hen echt helpen. Vanuit het budget van MDT worden alle pitchers nu begeleid in het opzetten van hun initiatieven. Meer informatie vind je op deze website.

Gemeente Breda

Logo Gemeente Breda

Initiatief 

De horeca in Breda gaat tijdelijk honderden mensen, waaronder veel jongeren, leveren aan de zorg. Het project is een idee van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Surplus, een organisatie van thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant. Door het plan hoeven de horecaondernemers tijdelijk de loonkosten niet meer te betalen en krijgt zorgverlener Surplus er extra, betaalbare handjes bij. De horeca in Breda gaat tijdelijk honderden mensen leveren aan de zorg. Het project is een idee van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Surplus, een organisatie van thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant.

Impact: Veel jongeren die anders thuis zouden zitten kunnen nu toch aan het werk. Door het plan hoeven de horecaondernemers daarnaast tijdelijk de loonkosten niet meer te betalen en krijgt zorgverlener Surplus er extra, betaalbare handjes bij.

Binnenkort wordt hier nog een voorbeeld van de gemeente Breda toegevoegd.

Gemeente Amsterdam

Logo Gemeente Amsterdam

Initiatief: MidzomerMokum

De gemeente Amsterdam organiseerde tussen 4 juli en 16 augustus een uitgebreid programma van zomerscholen, sport- en culturele activiteiten voor kinderen en jongeren tot 23 jaar. De gemeente wilde investeren in een goed programma zodat jongeren na de zomer een goede start kunnen maken.

Impact: Er werden meer dan 1000 activiteiten georganiseerd. Jongeren waren betrokken bij de selectie én uitvoering van de ideeën. Binnenkort wordt op deze pagina een interview met de gemeente Amsterdam over dit initiatief geplaatst.

Initiatief: Mocca

Mocca, expertisenetwerk cultuureducatie heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam  gedurende de zomer diverse cultuurbusritten gefaciliteerd.

Impact: Hierdoor hebben ruim 3500 jongeren (culturele) activiteiten buiten hun eigen stadsdeel kunnen bezoeken. Als onderdeel van een zomerschool of als afzonderlijke activiteit van een lokale (stadsdeel)partner.

Praktijkvoorbeelden gemeenten: onderzoeksfase

 • Rotterdam: burgemeester Aboutaleb heeft de studentenverenigingen opgeroepen om met het beste idee te komen om het aantal besmettingen terug te dringen. Hier is een prijs van 10.000 euro voor uitgeloofd.
 • Hengelo: de gemeente Hengelo heeft met hun Baas-boven-Baas campagne alle Hengelose kinderen en jongeren tot 14 jaar opgeroepen om in een app te delen hoe de samenleving er in en na coronatijd wat hun betreft uit zou moeten zien. In een video zijn de reacties gebundeld en aan Mark Rutte gepresenteerd.
 • De gemeente Ooststellingwerf ging door middel van een 'Quest & Chat' in gesprek met 100 jongeren over hoe ze zich voelen in deze coronatijd.
 • De jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst heeft in een video een oproep gedaan om te horen wat kinderen en jongeren bezighoudt in deze bijzondere tijd. Ook heeft de jeugdburgemeester gevraagd wie mee wil denken over Nederland na corona.
 • Op initiatief van de Jongeren Denktank Crisis (JDC) bedachten 2000 jongeren van 16-35 jaar 1500 ideeën voor het oplossen van de coronacrisis. Dit deden zij op het gebied van opleiding, werk en wonen. In de app van de JDC kunnen de jongeren met elkaar in gesprek om de ideeën uit te werken. Dit is geen initiatief van een gemeente, maar wel een mogelijke inspiratiebron voor gemeenten.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.