Over het vaccin

Iedereen vanaf 5 jaar mag zich laten vaccineren tegen corona. Vragen en antwoorden over coronavaccinaties vind je op deze pagina.

Ben je op zoek naar de maatregelen die nu gelden? Bekijk dan de pagina Over het coronavirus en de maatregelen.

Kijk voor begrijpelijke informatie over het coronavirus in verschillende talen op Pharos.nl.

Mijn gezondheid en de vaccinatie

Waarom zou ik me nog laten vaccineren als ik gezond ben?

Door je te laten vaccineren verklein je de kans dat je zelf ziek wordt of dat je anderen besmet en zo het virus helpt verspreiden.

Je hoort nu ook veel over nieuwe mutaties ofwel varianten van het coronavirus. Deze varianten ontstaan doordat het virus per besmetting steeds een beetje kan veranderen. Vaccins werken hierdoor mogelijk na een tijd minder goed, maar verkleinen wel de kans dat je erg ziek wordt.

Ik heb corona of corona gehad. Mag ik mij laten vaccineren?

Ja dat mag, hiervoor gelden wel regels.

Positief getest en nog niet volledig gevaccineerd

Tenminste acht weken na een positieve test en zonder klachten mag je je laten vaccineren. Heb je in het ziekenhuis gelegen vanwege corona? Dan moet je twaalf weken wachten.

Positief getest en wel volledig gevaccineerd

Voor de boostervaccinatie geldt dat deze drie maanden na een besmetting gegeven mag worden. Dit komt omdat een besmetting ná volledige vaccinatie ook een boostereffect geeft. 

Niet getest, wel klachten

Wanneer je je nog niet hebt laten testen, terwijl je klachten hebt die passen bij corona, mag je niet naar de vaccinatielocatie komen. Blijf thuis en laat je testen.

Meer informatie over vaccineren nadat je corona hebt gehad vind je op Rijksoverheid.nl.

Ik twijfel over wel of niet vaccineren, waar kan ik terecht?

Je kunt verschillende redenen hebben waardoor je twijfelt over het wel of niet vaccineren. Misschien voelt het nog niet helemaal goed of ben je op zoek naar medisch advies. In dit geval is het goed om hierover het gesprek aan te gaan. Dit kun je doen met je huisarts en je kunt terecht bij de Vaccinatie Twijfeltelefoon.

De Twijfeltelefoon is bereikbaar via 088 7555 777, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Mogelijk helpt het om onderstaand filmpje te kijken over wat er in je lichaam gebeurt als je een vaccinatie krijgt.

Videobeschrijving

Wat gebeurt er in je lichaam als je een vaccinatie krijgt?

Ik heb wel eens een allergische reactie gehad, kan ik me laten vaccineren?

Ja dat kan. Maar het is wel verstandig om vooraf eerst te overleggen met je huisarts of andere arts waar je contact mee hebt.

Voordat je je laat vaccineren moet je een vragenlijst invullen. Daarop worden dit soort dingen gevraagd. Als je een vraag met 'ja' hebt beantwoord, kun je op de locatie van de vaccinatie overleggen met een arts. Samen kun je dan bepalen wat voor jou het beste is.

Nadat je gevaccineerd bent

Kan ik nog corona krijgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, dat kan. Dat heeft te maken met hoe goed het vaccin werkt. En het heeft te maken met welke varianten van het virus ontstaan. Die varianten zorgen ervoor dat je mogelijk minder gevoelig wordt voor de antistoffen die je door de vaccinatie opbouwt. Hierdoor kun je wel ziek worden, maar minder ernstig dan wanneer je niet gevaccineerd bent.

Over de boosterprik

Waarom is een boosterprik nodig?

De boosterprik is een extra vaccinatie die helpt om je bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. De booster is een oppepper voor je afweersysteem, waardoor je lichaam beter beschermd is tegen nieuwe varianten van het coronavirus.

Wat zit er in de boosterprik?

Boosterprikken worden gezet met Pfizer of Moderna. De booster van Pfizer heeft dezelfde inhoud als de eerste en tweede prik. De booster van Moderna heeft de helft van de inhoud als die bij de eerste en tweede prik.

Krijg ik een boosterprik?

Ben je jonger dan 18 jaar? De booster voor jongeren vanaf 12 jaar is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Dit betekent dat jij een booster kunt halen. Jongeren die dat willen, kunnen een afspraak maken voor een boosterprik.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je een boosterprik halen. Je kunt deze vaccinatie halen wanneer je meer dan drie maanden geleden bent gevaccineerd of corona hebt gehad. In de meeste gevallen kan dit zonder afspraak.

Wat is het verschil tussen een derde vaccinatie en een boosterprik?

Derde vaccinaties zijn voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Voor hen is een derde prik nodig om ervoor te zorgen dat ze niet ernstig ziek worden van corona. Ook deze mensen krijgen een boosterprik, wat voor hen dus een vierde prik is.

Menstruatie en kinderwens

Heeft de vaccinatie invloed op mijn menstruatie?

Het is mogelijk dat de vaccinatie leidt tot veranderingen in je menstruatie. Dit komt omdat het vaccin je immuunsysteem aan het werk zet. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. Bijwerkingencentrum Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 vrouwen die veranderingen in de menstruatie gemeld hebben.

Lees ook het artikel van NOS Stories over veranderingen in je ongesteldheid na je coronaprik. Of bekijk de video.

Is het veilig om mij te laten vaccineren als ik een kinderwens heb?

Ja, de coronavaccins hebben geen invloed op jouw vruchtbaarheid. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de vorming van de placenta. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan. Heb je hier toch zorgen over? Bespreek dit dan met je huisarts.

Bekijk dit filmpje van de Rijksoverheid als je meer wilt weten over een vaccinatie tijdens een zwangerschap.

Videobeschrijving

Putri Hintaran, arts infectieziektenbestrijding, legt uit wat het advies is over coronavaccinatie en zwangerschap. 

Meer informatie over het coronavaccin en een kinderwens of zwangerschap vind je op de pagina vaccineren tegen corona voor ouders of op RIVM.nl.

Prikangst

Ik ben bang voor naalden, maar ik wil wel een vaccin. Wat kan ik doen?

Ongeveer een op de drie Nederlanders heeft prikangst. Hoe ga je hiermee om als je wel gevaccineerd wilt worden? Enkele tips:

  • Kijk waar je terecht kunt om te Prikken zonder afspraak. Je kunt op deze locaties binnenlopen op het moment dat jij er klaar voor bent.
  • Geef aan dat je het eng vindt. De persoon die de prik geeft, kan hier rekening mee houden. Misschien hoef je zelfs niet eens in de rij te staan.
  • Je kunt vragen of je ondertussen iets anders mag doen. Bijvoorbeeld een spelletje spelen op je telefoon.
  • Wil je met iemand praten over je prikangst en hoe daarmee om te gaan? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over prikangst en de reactie van jouw lichaam? Kijk dan de video van de Universiteit van Nederland.

Over de werking en bijwerkingen

Is het coronavaccin veilig op de lange termijn?

Wetenschappers verwachten dat de kans dat je op de lange termijn bijwerkingen krijgt erg klein is. Bijwerkingen komen die binnen enkele dagen of weken na de prik. Dan is het vaccin namelijk bezig een reactie van je lichaam op te wekken.

Vaccins moeten altijd aan strenge eisen voldoen. En hoewel de ontwikkeling van het coronavaccin snel is gegaan, zijn de eisen net zo streng als voor andere vaccins.

Hoe werkt een vaccin tegen het coronavirus?

Een vaccin traint je lichaam om het coronavirus te herkennen en te verslaan. Het vaccin laat je lichaam denken dat het virus binnen is. Je lichaam maakt dan antistoffen aan om jou te beschermen tegen het virus. Als daarna het echte coronavirus een keer je lichaam binnenkomt, zorgen die antistoffen dat je lichaam het virus snel kan verslaan. Hierdoor word je na een vaccinatie dus niet of veel minder ziek. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

De Nationale Wetenschapsagenda legt in de video hieronder op een begrijpelijke manier uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Videobeschrijving

Wat is een vaccin? En hoe wordt 't ontwikkeld? We leggen het uit in deze explainer.

Wil je meer verdiepende informatie over hoe het Pfizer- en Moderna-vaccin werken? Kijk dan de video hieronder van Erasmus MC.

Videobeschrijving

In deze animatievideo legt Erasmus MC uit hoe het COVID-19 vaccin precies werkt.

Welke bijwerkingen kan ik krijgen van het vaccin?

Het kan zijn dat je de eerste paar dagen last hebt van bijwerkingen. Bijwerkingen die het vaakst voorkomen zijn: spierpijn, zwelling en pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. Deze bijwerkingen duren meestal een tot drie dagen.

In het buitenland kreeg een heel klein aantal jongeren een ontsteking aan het hart. Wetenschappers zoeken nog uit of dat door de vaccinatie komt. Gelukkig gaat het om een ontsteking die meestal weinig problemen geeft en weer over gaat.

Op Rijksoverheid.nl vind je de bijsluiters van de vaccins met meer informatie over bijwerkingen.

Meer informatie: