Over de coronaprik

Iedereen vanaf 12 jaar mag een coronaprik halen. Vragen en antwoorden over de coronaprik vind je op deze pagina.

Waarom een coronaprik?

Het coronavirus is er nog steeds. Gelukkig maakt het nog maar weinig mensen ernstig ziek. Met de coronaprik verklein je de kans dat je ziek wordt of dat je anderen besmet.

Hoeveel prikken krijg ik?

De basisserie bestaat uit de eerste en tweede coronaprik. Daarna is er een herhaalprik. Hoeveel prikken jij krijgt, heeft ermee te maken of je al een prik hebt gehad. Op Rijksoverheid.nl kun je lezen hoeveel prikken je krijgt.

Ik twijfel of ik een coronaprik wil, waar kan ik terecht?

Het is goed om hierover te praten. Dit kun je doen met je huisarts, of bij de Vaccinatie Twijfeltelefoon. De Twijfeltelefoon is bereikbaar via 088 - 7555 777, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur.

Misschien helpt het om onderstaand filmpje te kijken. Daarin krijg je uitleg over wat er in je lichaam gebeurt als je een coronaprik krijgt.

Videobeschrijving

Wat gebeurt er in je lichaam als je een vaccinatie krijgt?

Ik heb wel eens een allergische reactie gehad, kan ik een coronaprik krijgen?

Ja, dat kan. Maar het is wel verstandig om eerst te overleggen met je huisarts of een andere arts.

Voordat je een coronaprik krijgt, moet je een vragenlijst invullen. Daarop staan vragen over allergische reacties. Je kunt dan op de priklocatie overleggen met een arts. Samen kun je bepalen wat voor jou het beste is.

Kan ik nog corona krijgen als ik gevaccineerd ben?

Ja, dat kan. Maar je wordt minder ernstig ziek dan wanneer je niet gevaccineerd bent.

Menstruatie en kinderwens

Heeft de coronaprik invloed op mijn menstruatie?

Het is mogelijk dat de coronaprik leidt tot veranderingen in je menstruatie. Dit komt omdat het vaccin je immuunsysteem aan het werk zet. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. Er wordt onderzoek naar gedaan hoe dit precies zit.

Lees ook het artikel van NOS Stories over veranderingen in je ongesteldheid na je coronaprik. Of bekijk de video.

Is het veilig om een coronaprik te halen als ik een kinderwens heb?

Ja, dat is veilig. De coronaprik heeft geen invloed op jouw vruchtbaarheid. De vaccinatie heeft ook geen invloed op de vorming van de placenta. Alle vaccinfabrikanten hebben hier onderzoek naar gedaan. Heb je hier toch zorgen over? Bespreek dit dan met je huisarts.

Bekijk dit filmpje van de Rijksoverheid als je meer wilt weten over een vaccinatie tijdens een zwangerschap.

Videobeschrijving

Hoe zit het met coronavaccinatie als je zwanger bent, zwanger wilt worden, of borstvoeding geeft? Lauren Verster is in gesprek met immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen, waarbij de vragen worden beantwoord van lezers van Ouders van Nu.

Meer informatie over het coronavaccin en een kinderwens of zwangerschap vind je op de pagina vaccineren tegen corona voor ouders.

Prikangst

Ik ben bang voor naalden, maar wil wel een coronaprik. Wat kan ik doen?

Ongeveer een op de drie Nederlanders heeft prikangst. Hoe ga je hiermee om als je wel een coronaprik wilt? Een paar tips:

  • Kijk waar je terecht kunt om te Prikken zonder afspraak. Je kunt op deze locaties binnenlopen op het moment dat jij er klaar voor bent.
  • Geef aan dat je het eng vindt. De persoon die de prik geeft, kan hiermee rekening houden. Misschien hoef je zelfs niet eens in de rij te staan.
  • Je kunt vragen of je ondertussen iets anders mag doen. Bijvoorbeeld een spelletje spelen op je telefoon.
  • Wil je met iemand praten over je prikangst en hoe je daarmee omgaat? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten over prikangst en de reactie van jouw lichaam? Kijk dan de video van de Universiteit van Nederland.

Over de werking en bijwerkingen

Is het coronavaccin veilig op de lange termijn?

Wetenschappers verwachten dat de kans erg klein is dat je op de lange termijn bijwerkingen krijgt. Bijwerkingen komen binnen enkele dagen of weken na de prik. Dan is het vaccin namelijk bezig een reactie van je lichaam op te wekken.

Vaccins moeten altijd aan strenge eisen voldoen. En hoewel de ontwikkeling van het coronavaccin snel is gegaan, zijn de eisen net zo streng als voor andere vaccins.

Hoe werkt een vaccin tegen het coronavirus?

Een vaccin traint je lichaam om het coronavirus te herkennen en te verslaan. Het vaccin laat je lichaam denken dat het virus binnen is. Je lichaam maakt dan antistoffen aan om jou te beschermen tegen het virus. Als daarna het echte coronavirus een keer je lichaam binnenkomt, zorgen die antistoffen dat je lichaam het virus snel kan verslaan. Hierdoor word je na een vaccinatie dus niet of veel minder ziek. Je krijgt het vaccin in je lichaam met een prik.

De Nationale Wetenschapsagenda legt in de video hieronder op een begrijpelijke manier uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Videobeschrijving

Deze video van De Nationale Wetenschapsagenda legt uit wat een vaccin is en hoe het ontwikkeld wordt.

Wil je meer verdiepende informatie over hoe het Pfizer- en Moderna-vaccin werken? Kijk dan de video hieronder van Erasmus MC.

Videobeschrijving

In deze animatievideo legt Erasmus MC uit hoe het COVID-19 vaccin precies werkt.

Welke bijwerkingen kan ik krijgen van het vaccin?

Het kan zijn dat je de eerste paar dagen last hebt van bijwerkingen. Bijwerkingen die het vaakst voorkomen zijn: spierpijn, zwelling en pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn en koorts. Deze bijwerkingen duren meestal één tot drie dagen.

Op Rijksoverheid.nl vind je de bijsluiters van de vaccins met meer informatie over bijwerkingen.

Bekijk voor vragen en antwoorden van jongeren de NOS stories op Instagram.

Je kunt ook jouw vragen stellen via de chat van Jouwggd.nl. Dat kan anoniem.

Lees op Rijksoverheid.nl: