Over het coronavirus en de maatregelen

Op deze pagina vind je alles over de regels en maatregelen die nu gelden. En je leest informatie over het virus.

Welke maatregelen gelden er?

Deze regels zijn voor jou belangrijk:

 • Ben je jonger dan 18 jaar en je vrienden ook? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ouder dan 18 en aan het sporten? Dan hoef je even geen afstand te houden. Voor en na het sporten wel weer.
 • Als je fysiek op jouw mbo, hbo of universiteit bent, hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van je medestudenten. Ook niet als je 18 jaar of ouder bent.
 • Draag een mondkapje op de middelbare school, mbo, hbo of universiteit. Als je in het leslokaal of de collegezaal zit, mag je je mondkapje af doen.
 • En op stations, in de trein, bus, tram of metro. Ook op luchthavens en in het vliegtuig.
 • Op bezoek bij een vriend of vriendin? Houd dan anderhalve meter afstand van de volwassenen in huis.
 • Alleen de horeca met vaste zitplaatsen is open. Zitten op anderhalve meter en deze horeca moet om 12 uur ’s nachts dicht. Discotheken en feestcafés zijn gesloten. Festivals van meerdere dagen gaan niet door tot in ieder geval 19 september. Eendaagse festivals mogen doorgaan voor maximaal 750 bezoekers, maar er gelden wel extra regels zoals het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Lees meer over festivals in coronatijd op de website van de Rijksoverheid.
 • Professionele sportwedstrijden, theatervoorstellingen en concerten mogen door publiek bijgewoond worden, maar wel met een vaste zitplaats op anderhalve meter afstand. Wordt er gebruik gemaakt van het Coronatoegangsbewijs? Dan mogen er meer bezoekers bij zijn en hoeven de bezoekers geen anderhalve meter afstand te houden..
 • Middelbare scholen zijn weer volledig open. Kijk voor de geldende regels op school op de pagina Middelbare school. Mbo's, hogescholen en universiteiten zijn na de zomervakantie ook weer open. Lees daar meer over op de pagina Mbo, hbo en universiteit.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van alle maatregelen.

Moet ik in thuisquarantaine als ik al gevaccineerd ben?

Nee, als je in Nederland in contact bent geweest met iemand met corona en je bent volledig beschermd hoeft dat niet. Maar dan moet het wel 14 dagen of langer geleden zijn dat je je tweede prik (AstraZeneca, Moderna of Pfizer) of je enige prik (Janssen) hebt gehad. Als je al corona hebt gehad én een prik, ben je ook voldoende beschermd. Of als je corona hebt gehad niet langer dan 6 maanden geleden.

Kom je uit een land met een hoog risico? Dan heb je wel quarantaineplicht. Ook als je gevaccineerd bent. Lees daar meer over op de website van Rijksoverheid.

Twijfel je of je in thuisquarantaine moet? Kijk dan op de Quarantainecheck.

Waar kan ik een zelftest voor gebruiken?

Met een zelftest kan een coronabesmetting eerder gevonden worden. Juist als je nog geen klachten hebt.
Je kunt de test voor de zekerheid doen als je naar school, werk, vrienden of familie gaat. Je hebt dan binnen een kwartier de uitslag.

Een zelftest is niet bedoeld om te gebruiken als je al klachten hebt. Huh?! Dat klinkt gek, maar de zelftest is minder betrouwbaar dan een echte test. Als je klachten hebt moet je dus altijd een ‘echte’ test doen. En als je zelftest positief is, moet je ook altijd nog langs de GGD voor een ‘echte’ test.

Wil je meer lezen over hoe het nu zit met die zelftesten? NOS op 3 schreef er een artikel over.

Waarom moet ik me na een zelftest nog aan de maatregelen houden?

De uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan een test bij de GGD. Dit komt omdat het staafje van de zelftest minder diep je neus in gaat. En omdat de test niet wordt gedaan door een professional.

Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Maar om vals alarm te voorkomen, moet je de uitslag nog laten bevestigen met een ‘echte’ test bij de GGD.

Moet ik me zorgen maken over mutaties van corona?

Een mutatie is een nieuwe variant van een virus. Dat komt doordat het virus zich bij elke besmetting kopieert. Mutaties van virussen zijn heel normaal.

Kijk hieronder de video van NOS op 3 over de deltavariant.

Videobeschrijving

Bekijk de video over de deltavariant

Of kijk naar deze video die NOSop3 eerder maakte over mutaties van het coronavirus.

Wat zijn de basisregels?

 • Ben je verkouden of heb je andere klachten die bij corona passen? Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Bel 0800-1202 voor een afspraak. Je kunt ook online een afspraak maken.
 • Houd anderhalve meter afstand van volwassenen.
 • Was vaak je handen.
 • Het is ook belangrijk dat je zelf goed nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Breng kwetsbare personen en ouderen niet in gevaar.

Wat weten we over het coronavirus?

We weten steeds meer over het coronavirus. Bijvoorbeeld hoe het virus zich verspreid en wat het in je lichaam doet. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan het filmpje hier onder.

Videobeschrijving

Jongeren hebben allerlei vragen over het coronavirus. Voorafgaand aan onze 'Vraag het de Wetenschap!' livesessie op Facebook op 28 oktober 2020, vroegen wij wetenschappers Diederik Gommers en Marion Koopmans om antwoord te geven op enkele veelgestelde vragen van jongeren. In deze animaties leggen we hun antwoorden uit.

Moet ik de CoronaMelder downloaden?

Voor je omgeving is het goed als je de app hebt. Mocht je namelijk positief getest worden op corona, dan krijgen de mensen die bij jou in de buurt zijn geweest, en de CoronaMelder hebben, een melding van de app.

Als je onder de 18 bent en naar school gaat moet je alleen in quarantaine als:

 • Je zelf klachten hebt
 • Er iemand thuis klachten heeft of positief getest is
 • Je het advies krijgt van de GGD
 • Je weet dat je dichtbij iemand bent geweest die positief getest is

Ben je boven de 18? Dan is het hoe dan ook verstandig om de CoronaMelder te downloaden.

Bekijk ook dit filmpje van de NJR, waarin ze Diederik Gommers vragen stellen over de CoronaMelder:

Videobeschrijving

In een vierdelige miniserie stellen wij experts de kritische vragen die jongeren hebben ingestuurd. Over de veelbesproken CoronaMelder-app. Hoe werkt 'ie? Is het wel privacyvriendelijk? Hoe helpt zoiets? In deze eerste video vertelt intensivist Diederik Gommers over het belang van de app.

Meer weten over hoe de app werkt en hoe het zit met je privacy? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Videobeschrijving

In een vierdelige miniserie stellen wij experts de kritische vragen die jongeren hebben ingestuurd. Over de veelbesproken CoronaMelder-app. Hoe werkt 'ie? Is het wel privacyvriendelijk? Hoe helpt zoiets?

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja, op plekken waar je geen afstand kunt houden. Het is verplicht op de middelbare school, mbo, hbo en op universiteiten. En op stations, in de trein, bus, tram of metro. Ook op luchthavens en in het vliegtuig. Een mondkapje moet je neus en mond goed bedekken. Een faceshield, spatscherm, sjaal of bandana mag daarom niet.

Kun je klachten houden als je het coronavirus hebt gehad?

Ja. Onderzoeken laten zien dat mensen met milde klachten van het virus soms nog weken of maanden klachten houden. Ze hebben bijvoorbeeld last van erge vermoeidheid, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en ademhalingsproblemen. Bekijk op deze site van NOSop3 hoe het zit met de klachten na corona.

Ik ben verkouden. Moet ik me laten testen op het coronavirus?

Ja. De test is voor iedereen die klachten heeft, ook milde klachten zoals verkoudheid. Misschien denk je dat jouw verkoudheid wel meevalt. Toch is het belangrijk je wel te laten testen, omdat er toch de kans is dat je het coronavirus hebt. Bel dus toch met 0800 1202 voor een afspraak, of maak je afspraak online. De test is gratis. Na de test weet je zeker of je het coronavirus wel of niet hebt. En zo zorg je ervoor dat je je familie en vrienden niet ongemerkt besmet.

Videobeschrijving

Heb je op dit moment klachten, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, verhoging en plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf dan thuis en laat je testen.

Lees ook

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.