Over het coronavirus

Er zijn bijna geen maatregelen meer tegen corona. Maar het virus is er nog wel De basisregels zijn nog steeds belangrijk: handen wassen, afstand houden, testen en voldoende frisse lucht. Check meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer moet ik testen?

Als je milde klachten zoals een verkoudheid hebt, doe je een zelftest. Je mag ook naar de GGD voor een test.

Je kunt altijd een test doen voor de zekerheid, bijvoorbeeld als je ergens heen gaat. Je hebt dan binnen een kwartier de uitslag.

Wanneer moet ik nog in quarantaine?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je toch in quarantaine moet. Wil je weten wat het advies is voor jouw situatie? Doe de Quarantainecheck om te kijken of je in jouw geval in quarantaine moet. 

Corona en school

Op school gelden alleen nog de basisregels: handen wassen, niezen in je elleboog, geen handen schudden en thuisblijven en testen bij klachten. Andere dingen die goed zijn om te weten of te doen:

  • Jijzelf of anderen kunnen het nog fijn vinden om een mondkapje te dragen of afstand te houden. Respecteer elkaar en houd een beetje rekening met elkaar.
  • Thuisonderwijs kan nog steeds voorkomen, bijvoorbeeld als je zelf in quarantaine of isolatie zit. Motiveer jezelf als je thuis les krijgt door een goed ritme te houden, genoeg te bewegen, een opgeruimde werkplek te hebben en hulp te vragen als je het moeilijk vindt.
  • School kan jou niet verplichten je te vaccineren of te testen. Het kan wel zijn dat het voor een excursie naar het buitenland nodig is. Als je dat niet wil moet je school jou een alternatief programma voorstellen.

Als je studievertraging hebt opgelopen heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming. Lees daarover meer op de website van DUO

Corona en mijn studentenhuis

Als je samen met anderen woont is het handig afspraken te maken over corona, denk dan aan:

  • Zelftesten doen bij klachten
  • Gebruik van gemeenschappelijke ruimten
  • Extra schoonmaken en hygiëne
  • Quarantaine en isolatie
  • Feestjes en bezoek

Het kan zijn dat jij of een huisgenoot het loslaten van alle maatregelen nog spannend vindt, bijvoorbeeld als je kwetsbare personen kent. Respecteer elkaar in je voorkeuren en houd een beetje rekening met elkaar.

Meer over het coronavirus

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht