Over het coronavirus

Je hebt misschien veel vragen over het coronavirus. Want wat is het nou eigenlijk? En hoe verspreidt het zich?

Wat is corona?

Corona is een virus. Van een virus worden mensen ziek. Het virus is heel klein en kun je niet zien. Corona maakt mensen verkouden. Soms worden mensen zo ziek en verkouden door corona dat ze naar het ziekenhuis moeten. Kinderen worden er gelukkig niet zo ziek van.

Wat doet corona?

Bekijk de uitleg van De Buitendienst! Ze leggen uit hoe corona werkt en hoe je weer beter wordt.

Videobeschrijving

In deze video wordt uitgelegd wat het coronavirus doet in ons lichaam. 

 

Wat is een vaccin?

Een vaccin is een prik die ervoor zorgt dat je een ziekte of virus niet krijgt. Bijvoorbeeld het coronavirus. In een vaccin zitten kleine deeltjes van een ziekte. Dat zijn er zo weinig dat je er niet ziek van wordt, maar wel genoeg dat je lichaam leert hoe je beter moet worden van de ziekte.

Wil je weten hoe een vaccin werkt? Het Klokhuis maakte er een aflevering over.

Bekijk de aflevering van Het Klokhuis over het coronavaccin

Is er een nieuw coronavirus?

In het nieuws gaat het veel over een nieuw soort van het coronavirus. Met een moeilijk woord heet dit een mutatie. Deze mutaties lijken op het coronavirus dat we al kennen.

Onderzoekers zijn druk bezig om meer te weten te komen over de nieuwe soorten. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het is heel normaal dat er een nieuwe soort van een virus ontstaat.

Moet ik mij zorgen maken om een nieuw coronavirus?

Nee, dat hoeft niet. Als kinderen het virus krijgen zijn ze er niet zo ziek van. Het is begrijpelijk dat je het misschien een beetje spannend vindt, want het is een bijzondere tijd. Iedereen praat over het coronavirus: thuis, op tv en op internet.

Pieker je nog steeds over corona? Je kunt dit werkblad invullen voor jezelf. Of praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kunt ook meepraten met andere kinderen op het forum van de Kindertelefoon. Of bel met de Kindertelefoon (0800-0432).     

Wat als meer mensen ziek worden door corona?

De overheid houdt de hele tijd goed in de gaten hoeveel mensen er ziek zijn door corona. Zijn er ergens te veel mensen ziek? Dan kan de overheid besluiten om de regels tegen corona iets strenger te maken. Als er weer minder mensen ziek zijn, dan worden de regels misschien weer minder streng.

Hoe lang duurt het voordat het coronavirus weer weg is?

We weten niet hoe lang dit duurt. Wetenschappers hebben een vaccin tegen het virus gemaakt. Een vaccin zorgt ervoor dat je niet ziek kunt worden van het virus. Als veel mensen het vaccin krijgen kan het virus niet meer doorgegeven worden. Pas dan zal het virus langzaam weg gaan. 

Krijg ik straks ook een prik?

Kinderen zijn waarschijnlijk niet snel aan de beurt voor een vaccin. Misschien wel helemaal niet. Kinderen worden namelijk niet erg ziek van corona. Tieners vanaf 12 jaar mogen zelf kiezen of ze een prik willen.

Waarom moeten volwassenen anderhalve meter afstand houden?

Dat is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met het coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest, komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer anderhalve meter. Het is ook belangrijk om geen handen te schudden. Want zo kun je een ander ook de druppeltjes geven. 

Videobeschrijving

Eva en Sosha zoeken uit wat je het beste kunt doen als je moet niezen.

Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?

Virussen verspreiden zich heel makkelijk via je handen. Zonder dat je het doorhebt, zit je vaak met je handen aan je gezicht, mond of ogen. Zo kun je het virus binnenkrijgen. Door goed en vaak je handen te wassen, word je minder snel ziek. Ook zorgt handen wassen ervoor dat je anderen minder makkelijk besmet. Op de site van het RIVM vind je tips over hoe je goed je handen kunt wassen.

Videobeschrijving

Het RIVM laat in deze instructiefilm zien hoe je het beste je handen kunt wassen.

Lees ook

  • Op school

    Kinderen

    De scholen zijn weer open! Heb je vragen over school en het coronavirus? Lees dan deze pagina. Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

    Lees meer over Op school

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.